Poseta ministarke spoljnih poslova Italije Federike Mogerini u okviru je predsedavanja Italije Savetu EU i ona će posetiti ceo region Zapadnog Balkana, kaže za Danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom današnjeg dolaska šefice italijanske diplomatije u Beograd.

On najavljuje da će tom prilikom biti razmatrano niz važnih tema, uključujući ekonomiju.

„Razgovaraće se o evropskom putu Srbije i podršci Italije, o bilateralnim odnosima, a naročito o ekonomskoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, pomoći za obnovu posle poplava, regionalnoj saradnji… Reč je o značajnoj poseti jer mi očekujemo podršku Italije evropskim integracijama Srbije“, ističe ministar Dačić.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije za Danas navode da će se ministarka spoljnih poslova Italije osim sa šefom srpske diplomatije susresti i sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, te sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojkovićem i predstavnicima skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove i Grupe prijateljstva sa Italijom. Predviđeno je da posle razgovora Dačić i Mogerinijeva održe zajedničku konferenciju za novinare. Nakon posete Beogradu italijanska ministarka će otputovati u Podgoricu.

Mogerinijeva je prošle sedmice tokom posete Sarajevu potvrdila da će Italija tokom šestomesečnog predsedavanja EU, koje je preuzela 1. jula, posebnu pažnju posvetiti procesu evropske integracije Zapadnog Balkana.

„Zapadni Balkan strateški je prioritet našeg predsedavanja, jer će Unija morati da pokaže dodatno zalaganje u pomaganju potencijalnim članicama“, naglasila je ona u Sarajevu, prvoj etapi njene turneje po balkanskim zemljama. Istom prilikom poručila je da Italija, u svojstvu predsedavajućeg EU, insistira da se prošire sankcije uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize i da će Evropska komisija sačiniti paket mera koje će se sprovesti u tom kontekstu. Prema njenim rečima, u već nekoliko navrata diplomatski napori na terenu nisu dali rezultate, pa je jednoglasno odlučeno da se nastavi sa pritiscima na Rusiju.

Italijanska ministarka je u poslednje vreme posetila i Prištinu, Skoplje i Tiranu. Tokom posete Prištini izrazila je nadu da će Kosovo za vreme predsedavanja Italije EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

„Bićemo izuzetno angažovani u tom pravcu. Što se tiče vizne liberalizacije, svesni smo frustracija stanovnika Kosova, posebno omladine. Sarađivaćemo sa EU, a u međuvremenu naša ambasada izdaje dugotrajne vize za one koji ispunjavaju uslove“, rekla je Federika Mogerini. Ona je ocenila da je dijalog Beograda i Prištine vrlo važan za budućnost Kosova i dodala da će EU biti angažovana u rešavanju problema barikada na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici.

Moguća naslednica Eštonove

Federika Mogerini je nova zvezda evropske politike i za veoma kratko vreme prešla je put od relativne anonimnosti do glavne teme brojnih razgovora u Briselu, Berlinu, Parizu, Londonu, Stokholmu, Varšavi, Pragu, pa sve do Kijeva i Moskve. Mogerinijeva (41), ministarka u vladi premijera Matea Rencija, stupila je na funkciju u februaru ove godine i trenutno je jedini zvanični kandidat za naslednicu Ketrin Ešton na poziciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari