Ministar u nekoliko vlada i bivši predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić podneo je Ministarstvu državne uprave zahtev da se njegovo ime izbriše iz registra političkih partija gde je upisan kao zastupnik te partije, saznaje Danas. On je u istom dopisu istakao i da, što se njega tiče, ministarstvo koje vodi Kori Udovički može da pokrene postupak brisanja URS iz registra, pošto ta partija ne postoji već više od godinu dana.

Ministarstvo državne uprave je, kako saznaje naš list, radi provere uputilo pitanje Mlađanu Dinkiću, kao jedinom upisanom zastupniku URS – gde se trenutno nalazi sedište te partije, na šta je on odgovorio da je napustio stranku odmah nakon izbora u martu prošle godine. U dokumentu koji je dostavio ministarstvu u julu ove godine a u koji je Danas imao uvid, Dinkić navodi da on od tada nema više nikakvih dodirnih tačaka sa tom strankom i da, prema njegovim saznanjima, partija više ne funkcioniše niti da ima sedište.

On je, kako se navodi, dao ostavku u partiji u martu prošle godine koju je usvojilo Predsedništvo stranke, ali se potom partija raspala i stranačka skupština nikada se nije sastala da usvoji njegovu ostavku. Dinkić je u odgovoru izrazio sumnju da će se to ikada i desiti te zatražio od Ministarstva da se njegovo ime kao zastupnika izbriše iz registra. Pošto odluku o gašenju partije treba da donese Skupština URS, koja prema njegovom mišljenju se više neće sastajati, on je Ministarstvu poručio da mogu da pokrenu postupak brisanja partije.

Na pitanje Danasa da li nadležni mogu da izbrišu partiju koja ne postoji, u Ministarstvu državne uprave navode da je Zakonom o političkim strankama propisano da to ministarstvo „ako utvrdi da su ispunjeni uslovi za brisanje stranke iz registra odnosno ako utvrdi ili sazna da je organ utvrđen statutom doneo odluku o prestanku rada ili ako se stranka spojila sa drugom ili drugim strankama, a zastupnik nije podneo prijavu za brisanje iz registra, može pokrenuti postupak za brisanje političke stranke iz registra po službenoj dužnosti“.

„Zastupnik političke stranke Mlađan Dinkić bio je u obavezi da u roku od 30 dana od dana nastanka uslova za brisanje političke stranke podnese prijavu za brisanje političke stranke iz registra i dokaze na osnovu kojih se utvrđuju ove činjenice. Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara za prekršaj kazniće se politička stranka odnosno 5.000 do 50.000 dinara zastupnik političke stranke ako u propisanom roku ne podnese prijavu za brisanje političke stranke iz registra. Ukoliko zastupnik to ne učini, Ministarstvo će pokrenuti postupak brisanja političke stranke iz registra po službenoj dužnosti“, navode u ministarstvu dodajući da je upravna inspekcija ovog ministarstva koja vrši inspekcijski nadzor, preduzela odgovarajuće aktivnosti radi utvrđivanja činjenica u vezi sa prestankom rada URS.

Nakon odlaska Dinkića iz partije ubrzo se razišla i ostala stranačka infrastruktura. Potpredsednica te partije Verica Kalanović dobila je funkciju u Luci Beograd, dok je druga nekadašnja potpredsednica URS Suzana Grubješić do skoro radila u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića. Lokalni funkcioneri i odbori ili su osnovali nove lokalne pokrete ili su kolektivno ili pojedinačno prešli u druge stranke, mahom u SNS i DS.

Više od deset godina na vlasti

Partija Mlađana Dinkića G17 plus činila je deo vlasti u Srbiji gotovo sve vreme od oktobarskih promena 2000. godine, da bi pre nekoliko godina ta stranka prerasla u Ujedinjene regione Srbije kada se ujedinila sa mnogim lokalnim pokretima iz Srbije. Poslednji put bili su vladi sa SNS i SPS 2012, ali je već naredne godine URS izbačen iz vladajuće većine. Na izborima prošle godine URS nije uspeo da pređe cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari