Uoči vanrednih opštinskih izbora zakazanih za 20. jun, funkcioneri i aktivisti iz beogradskih stranačkih centrala iznajmili su u Boru više desetina stanova, lokala, hotelskih soba, kako bi što bolje organizovali agresivnu kampanju.

Građani Bora preneli su Danasu i utiske da su gradske ulice u poslednjih nekoliko dana prepune skupih automobila sa uključenim rotacionim svetlima, da se sa svih važnijih lokacija u gradu emituju intenzivne političke propagandne poruke, kao i da su započeti neki javni radovi koji nisu bili planirani. Time se nastavlja praksa „predizbornog cirkusa“, kakvoj su ranijih meseci svedočili stanovnici Odžaka, Negotina, Aranđelovca, Kosovske Mitrovice.

Ono što deluje zapanjujuće, a što nam je potvrdilo više visokih stranačkih funkcionera iz Beograda, jeste preuzimanje nekih metoda koji su korišćeni na američkom Divljem zapadu, u vreme formiranja lokalnih vlasti u zabačenim kaubojskim varošicama. Naime, kako nam je rečeno, nažalost „strogo nezvanično“, pojedine političke partije plaćaju ovih dana svojim aktivistima i simpatizerima iz drugih opština da prijave mesto prebivališta u Boru i na izborima, naravno, glasaju za tu opciju. Partije daju novac aktivistima da prijave mesto boravišta, da ga posle izbora odjave, plus „honorar“.

Sagovornici Danasa tvrde da se ova „kaubojska“ praksa koristila prethodnih meseci i na nekim drugim vanrednim lokalnim izborima širom Srbije. Kako nam je ispričao jedan Boranin, „zbog oronulosti, siromaštva i visokog stepena zagađenja, grad ovako okićen stranačkim propagandnim porukama izgleda kao pre Drugog svetskog rata, kada su jedine aktivnosti na ulicama bile vezane za političke promocije“.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, ističe za Danas da je u Boru „ista priča kao i u svim gradovima gde su se održali izbori u ovoj godini“.

– Ista predizborna priča, samo drugi gradovi su u pitanju. Vlast daje velika obećanja, počinje javne radove, prekopava ulice… Problem je što u Boru ni trava nije pokošena, prokišnjavaju zgrade, kopovi nisu ograđeni, javna preduzeća ne rade, a za to snose odgovornost upravo stranke koje su na vlasti i koje sada opet obećavaju raj na zemlji. Po celom Boru geometri su počeli da mere, asfaltiraju se putevi gde god se stigne, ne može da se prođe od parkiranih luksuznih stranačkih automobila – ističe Ilić koji je, takođe, u poslednjih desetak dana posetio Bor dva puta.

Ilić prenosi utiske sa predizbornih mitinga tokom ove godine naglašavajući da stranke „dovode i postavljaju svoje ljude da na mitinzima glume građane kojih u stvari nema, i tako prave gužvu“.

Željko Ivanji, funkcioner G17 plus, naglašava da ta stranka nikada nije slala ljude iz Beograda da vode predizbornu kampanju na lokalnom nivou.

– Imamo puno poverenje u naše lokalne funkcionere i nemamo razloga da umesto njih radimo posao, jer oni mnogo bolje od nas iz Beograda znaju šta je stanovništvu potrebno. Po Boru je ovih dana haos. Iznajmljuju se stanovi, hotelske sobe, otvaraju se štabovi. Pitam se samo ko to sve plaća – ističe Ivanji za Danas. I on će tokom vikenda boraviti u tom gradu.

Srđan Milivojević, funkcioner DS, u svemu tome ne vidi ništa novo, ni čudno. Kako kaže, demokrate od 2000. godine sprovode tu praksu.

– Uvek smo određivali tim koji ide u opštinu ili grad gde se održavaju izbori da izvede predizbornu kampanju. To nema veze s poverenjem ili nepoverenjem u lokalne funkcionere, već se njima tako daje podrška. Vidite, da mene moja stranka ostavi da se sam borim u Kruševcu sa Aleksandrom Vučićem ili Veljom Ilićem, ne bih se uopšte osećao prijatno – primetio je Milivojević.

Po 6.000 dinara iz opštinske kase

Jedanaest izbornih lista koje će učestvovati na izborima u Boru iz opštinskog budžeta dopiće po 6.000 dinara, rekla je Danasu Fani Ljubenović, koja se u toj opštini bavi finansijama. Prema Zakonu o finansiranju političkih partija svaka izborna lista na lokalnim izborima iz opštinskog budžeta dobija novac za izbornu kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari