„Vladimir Vukčević je 2008. godine rekao vlastima Sjedinjenih Američkih Država kako je njegova kancelarija uverena da je Goran Radosavljević Guri znao, ili odobrio ubistvo braće Bitići, kao i da je instruisao i zaplašivao svedoke u tom slučaju“, ističe u izjavi za Danas Fatos Bitići, brat ubijene braće Bitići, zločina koji nije razrešen ni 17 godina od kada se dogodio u Petrovom Selu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Fatos Bitići je za naš list reagovao na tvrdnje nedavno penzionisanog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, da protiv Gorana Radosavljevića Gurija, bivšeg komandanta Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, nije bilo dokaza za procesuiranje u slučaju ubistva braće Bitići.

„Dragoljub Stanković, kojeg je Vukčević postavio za tužioca u ovom slučaju, rekao je 2009. godine da ubistvo braće Bitići nije moglo da se dogodi bez znanja starešine kampa i komandanta specijalnih policijskih jedinica Gorana Radosavljevića Gurija“, ističe Fatos Bitići za Danas.

Vladimir Vukčević je nedavno u intervjuu za B92 rekao da Tužilaštvo za ratne zločine radi slučaj Bitići „od prvog dana“, ali i da to što taj posao nije završen „nije krivica Tužilaštva“.

„Mi smo sve uradili, oni drugi nisu. Da smo imali dokaze protiv Gorana Radosavljevića Gurija, ne bi se on šetao po ulici“, rekao je bivši tužilac za ratne zločine i dodao da „niko Gurija nije štitio“.

Fatos Bitići, međutim, za Danas napominje da „Vukčević već dugo, očigledno, ima dokaze“.

„Neverovatno je da on okrivljuje druge, neimenovane ljude i kraj svog mandata za izostanak pravde u slučaju moje braće. On je poslednjih deset godina tvrdio kako je istraživao slučaj. Bio je šef Tužilaštva za ratne zločine. On nije jedini krivac za neuspeh, ali je činjenica da je bio neuspešan“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, ostaje samo nada da će sledeći specijalni tužilac za ratne zločine imati više nezavisnosti i volje da goni visoko pozicionirane osumnjičene.

„Ali, lakmus test naklonjen SNS, koji zagovara ministar pravde Nikola Selaković, kao i činjenica da ga premijer Srbije Aleksandar Vučić još uvek nije odbacio, govori nam dosta o tome kako oni vrednuju stvari u ovoj situaciji, i zbog čega Guri sada ima poverenje u srpske institucije. Kada je bivša srpska administracija dala Vukčeviću zeleno svetlo da goni Gurija, ovaj je napustio zemlju. Sada, međutim, on pokazuje potpuno poverenje u srpske institucije. Dakle, ili je Guri preigrao Vukčevića, ili je Vukčević deo igre da se zaštiti Guri“, zaključuje Fatos Bitići za Danas.

Braća Ilija, Mehmet i Argon Bitići, američki državljani albanskog porekla, u ratu pripadnici OVK, uhapšeni su 26. juna 1999. godine na administrativnoj granici sa Srbijom, kada su pokušali da susede Rome iz Prizrena prebace u Srbiju. Prekršajno su 27. juna osuđeni u Prokuplju na 14 dana zatvora, a uz zahtev za uslovno puštanje pušteni su tri dana ranije. Međutim braću Bitići su odmah po izlasku iz zatvora pokupila dva muškarca i u automobilu bez registarskih oznaka odvezli u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, čiji je tada komandant bio Goran Radosavljević Guri. U tom centru su 2001. godine nađene dve masovne grobnice, u jednoj i tela braće Bitići.

Nedorečenost premijera

Pre svakog odlaska u zvaničnu posetu SAD, unazad dve godine, premijer Vučić je obećavao da će slučaj ubistva braće Bitići biti uskoro rešen. Reč je o temi koja se ispostavlja kao kočnica u odnosima SAD i Srbije, o čemu je i premijer otvoreno govorio. On je, pre par meseci, uoči odlaska u Vašington, po prvi put javnosti predočio činjenice u vezi sa tim nerasvetljenim zločinom. Između ostalog, istakao je da su „braća Bitići ubijena u pokušaju da spasu Srbe“, što je ocenio kao posebnu sramotu. On, međutim, nije objasnio javnosti ko blokira rasvetljavanje slučaja, odnosno zašto je tabu tema Goran Radosavljević Guri, inače funkcioner Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari