Prevremeni pokrajinski izbori su najefikasniji izlaz iz neodržive političke situacije u Vojvodini, u kojoj ni oni koji su formalno na vlasti, ni oni koji su u opoziciji, ne znaju ko su im sigurni koalicioni partneri i da li imaju većinu u Skupštini APV. Sa ovim su saglasni politički analitičari s kojima je Danas razgovarao.


Gordana Čomić, zamenica predsednika DS, za Danas kaže da je proces rešavanja situacije u toku i da treba sačekati da se završi. Na pitanje da li je izlaz ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića kako bi se išlo na izbore, ona ponavlja da treba sačekati dogovor, ne precizirajući na dogovor kojih stranaka misli.

Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV, navodi da su sve opcije moguće – da Pajtić podnese ostavku, da izgubi većinu, da se formira koncentraciona vlada ili da dogovor postignu samo Liga, DS i NDS. „LSV neće po svaku cenu podržavati ni jednu opciju“, kaže Bogaroški za Danas.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu je nejasno da li SVM učestvuje u Pokrajinskoj vladi i da li će NDS nastaviti razgovore o rekonstrukciji. „Ako je odgovor na oba pitanja odrečan, onda LSV i DS nemaju većinu. Ako odgovori nisu negativni i ako postoji volja da se razgovara, onda ćemo nastaviti razgovore“, navodi on.

Ni Šandor Egereši, član Predsedništva SVM, nije želeo da oceni koliko je realna i da li je najbolja opcija da Pajtić izazove izbore, s obrazloženjem da su to unutrašnje stvari DS. „U SVM smatraju da je rešenje koncentraciona vlada“, kratak je bio Egereši.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da su izbori najpošteniji scenario, jer bi posle njih došla politička stabilnost. On kaže da Pajtićeva ostavka zavisi od procene srednjoročnih i dugoročnih interesa DS. „U ovom trenutku svakako im to ne bi odgovaralo, jer DS samo u Vojvodini ima vlast. Sve zavisi od procene interesa stranke“, navodi Stanković za Danas.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za naš list kaže da bi najbolje bilo stabilizovati aktuelnu većinu prekomponovanjem po nekoj formuli, što je malo verovatno. „Ako to nije moguće, onda su izbori ipak najbolja opcija“. Kada je reč o Pajtićevoj ostavci, Vukadinović smatra da je to „taktička stvar i zavisiće od toga šta mu više politički i marketinški odgovara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari