Srbiju će na svečanom obeležavanju Dana sećanja i pomirenja u petak u Ukrajini predstavljati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador u Kijevu Rade Bulatović i Vojni orkestar Niš iz sastava Kopnene vojske, saznaje Danas u Vladi Srbije.

U Ministarstvu odbrane za Danas preciziraju da u ukrajinsku prestonicu putuje 25 ljudi iz Vojnog orkestra Niš. Niški vojni orkestar prodefilovaće gradskim ulicama ukrajinske prestonice uz izvođenje kompozicija „Narodni heroji“, „Paradni marš“, „Moja domovina“, dok će tokom nastupa na Trgu slave izvesti „Marš na Drinu“, kompoziciju „Oficirsko kolo“ i marš „Miloš Veliki“, kažu u Ministarstvu odbrane. Ovaj ansambl je, inače, u septembru prošle godine nastupio na međunarodnom vojnom muzičkom festivalu na Crvenom trgu u Moskvi.

U Ambasadi Srbije u Kijevu Danasu je potvrđeno da će svečanosti prisustvovati ambasador Rade Bulatović. Podsetimo, Bulatović, bivši šef Bezbednosno-informativne agencije i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SRJ Vojislava Koštunice, postavljen je za ambasadora u maju 2013. Takva odluka izazvala je oštre reakcije dela javnosti, budući da je posle ubistva premijera Zorana Đinđića tokom policijske akcije „Sablja“ bio uhapšen pod sumnjom da je povezan sa glavnim organizatorima zločina. Ta sumnja nije dokazana, pa je nakon tri meseca pušten na slobodu.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajini u Srbiji Jevgenija Filipenko je nedavno za naš list izjavila da je na obeležavanja Dana sećanja i pomirenja pozvano rukovodstvo Srbije i vojni orkestar. Prema njenim rečima, „mislimo da bi to bio bio dobar znak da se Srbija još uvek seća naše zajedničke uloge u Drugom svetskom ratu kada su ukrajinski vojnici rame uz rame sa srpskim borcima oslobađali srpske a i ukrajinske gradove“.

Vlada u Kijevu odlučila je u martu da će 8. maj ubuduće biti posvećen sećanju na one koji su izgubili život tokom Drugog svetskog rata. „Poput svih Evropljana, odaćemo poštu onima koji su izgubili život tokom rata“, ističući da „svi Ukrajinci koji su se borili za nezavisnost Ukrajine zaslužuju počasti i sećanje“, izjavio je ministar kulture Vjačeslav Kirilenko.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je proteklog vikenda predsedavajućeg OEBS-u i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da od Ukrajine zatraži da ne krši sporazuma iz Minska. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije potom je saopšteno da je Paket mera za implementaciju sporazuma iz Minska, dogovoren 12. februara ove godine, šansa koju ne treba propustiti da bi se došlo do mirnog rešenja krize u i oko Ukrajine, zbog čega je neophodno da se sve strane pridržavaju preuzetih obaveza.



 

Filimonova: Ukrajina uporediva sa Kosovom



Današnja situacija u Ukrajini je „vrlo uporediva sa Kosovom“, ocenila je na nedavnom skupu u Beogradu „Borba Rusije i Srbije juče i danas, Drugi svetski rat, Jugoslavija 1991-1999, Ukrajina 2014-2015“ Anja Filimonova, naučna saradnica Ruske akademije nauka i glavna i odgovorna urednica portala Fonda za stratešku kulturu. Prema njenom mišljenju, „Ukrajina se predstavlja kao demokratska, savremena, multinacionalna i mutikulturna zajednica, ali se zapravo nalazi u stanju razorene države čija je ekonomija u ruševinama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari