Nakon što je u četvrtak bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić isključen iz Demokratske stranke, svoju dalju političku karijeru po isteku mandata na mestu predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN mogao bi da nastavi u dva pravca, ocenjuju sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, Jeremić će ili nastaviti rad u međunarodnim organizacijama ili će baviti politikom u Srbiji u nekoj drugoj stranci, uključujući i novu koju bi mogao da osnuje.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ističe za Danas da Jeremić ima dve mogućnosti, od kojih je jedna da nastavi karijeru u međunarodnim organizacijama. „Postoje spekulacije da namerava da postane generalni sekretar u UN gde bi mu konkurent bio ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ali pitanje je da li će ga u tome podržati vladajuća većina u Srbiji“, objašnjava Simić.

On dodaje da ukoliko Jeremić reši da nastavi karijeru u zemlji da će se ili pridružiti nekoj drugoj partiji ili će formirati sopstvenu stranku. „On ima snažnu političku karijeru i ne verujem da će odustati od toga“, napominje Simić.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za naš list da je još rano govoriti o tome šta će Jeremić raditi po isteku mandatu u GS UN, kao i da pred njima više opcija. Ona se slaže da će se bivši ministar spoljnih poslova Srbije, ukoliko se vrati u Srbiju, priključiti nekoj od postojećih partija ili da će formirati novu.

„Postoji i mogućnost da nastavi sa radom u međunarodnim organizacijama i to na više načina. On je uspeo da izlobira da bude izabran za predsedavajućeg GS UN, ali je mnogo teže pitanje izbor generalnog sekretara UN. Pritom, za to mesto mora da ima i podršku iz sopstvene zemlje“, navodi Joksimovićeva.

I politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da postoje dva realna puta kojima bi Jeremić mogao da krene u svojoj daljoj političkoj karijeri. Prema njegovim rečima, on ima kvalifikacije da radi u međunarodnoj administraciji, što se ne isključuje kao jedna od mogućnosti. „Ipak, verovatnije je da će se on vratiti posle godinu dana u parlament, jer ima poslanički mandat koji nije vratio. Može da funkcioniše kao nezavisni poslanik dok ne budu raspisani sledeći izbori, pa da onda vidi šta će dalje. Sigurno je da neće sići sa političke scene“, ukazuje Stojiljković.

Vuk Jeremić je, podsetimo, isključen iz Demokratske stranke u četvrtak, a odluka je doneta posle dvočasovne sednice Izvršnog odbora DS, na čijem čelu je od novembra prošle godine gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas. Jeremić je isključen zbog kršenja Statuta i nepoštovanja odluka Glavnog odbora DS da svi bivši ministri vrate stranci poslanički mandat. Zbog odbijanja da sledi ovu odluku, iz stranke je na prošloj sednici Izvršnog odbora isključen bivši ministar poljoprivrede i jedan od ključnih kadrova DS Dušan Petrović.

Jeremiću je tom prilikom predočen materijal o odlukama organa stranke i dat rok da se o njima izjasni. Jeremić to nije učinio, ali je ranije izjavio da je mandat dobio od građana i da ih samo njima može vratiti, a da mu je želja da se posveti skupštinskoj poslaničkoj aktivnosti.

LDP neće Jeremića

Poslanik LDP Bojan Ðurić kaže za Danas da „takvu političku ličnost“ kao što je Vuk Jeremić neće pozvati u LDP. „Jeremić je simbol, doduše prenaduvani, svega protiv čega se LDP bori – nacionalne demagogije, neodgovornosti i samoreklamerstva koje skupo košta zemlju, čovek koji je Srbiju gurnuo u poraz pred MSP koji nas je dokusurio“, ističe Ðurić. Od SNS, SPS i URS juče nismo dobili odgovor na pitanje da li bi u svoje redove primili ili pozvali Jeremića, ali je ranije bilo spekulacija da bi on mogao preći u SPS na šta lider socijalista Ivica Dačić nije imao negativan komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari