Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema prostora za radikalne promene u politici prema Kosovu i Metohiji. Tehnički dijalog Beograda i Prištine je pod Borisom Tadićem toliko odmakao da je doveo do de fakto nezavisnosti. Nikolić može samo da uspori ritam koji je Tadić obećao u gašenju srpskih institucija na KiM – ocenjuje za Danas Dušan Janjić, politički analitičar i predsednik Nove socijaldemokratije Srbije.

Janjić smatra da je na „Nikoliću da tokom svog mandata mudrim manevrima izbegne i formalno priznanje kosovske nezavisnosti, što je uslov za ulazak Srbije u EU, koje je u perspektivi za 15 godina“. Prema njegovoj proceni „tehnički dijalog će se nastaviti“, a Nikoliću, koji se do sada „nije mešao u politiku na Kosovu, odgovara planirano gašenje Ministarstva za KiM, iako u tom dogovoru nije učestvovao“.

Janjićevu ocenu da dolazak predsednika SNS na čelo države neće mnogo promeniti kosovsku politiku zvaničnog Beograda podržavaju državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović i poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković.

– Ne očekujem velika odstupanja u politici prema EU, jer je Nikolić rasturio SRS upravo na evropskom pitanju. Međunarodna zajednica će procenjivati svaki njegov korak, što znači da ne bi smeo mnogo da menja i postojeću politiku prema KiM, posebno kada je reč o dijalogu s Prištinom i o Euleksu, koji je projekat EU – kaže za Danas Rada Trajković.

Oliver Ivanović smatra da „nema indicija da će se politika prema KiM menjati“, ali ukazuje na važnost da „na odluku o formulisanju kosovske politike Beograda utiču svi akteri na političkoj sceni – nova narodna skupština, nova vlada Srbije, kao i predsednik Republike“.

Borislav Stefanović, šef Vladinog tima za dijalog s Prištinom, kaže za Danas da je prerano za odgovore na pitanja da li će Beograd nastaviti pregovore u Briselu i sprovesti već postignute dogovore s Prištinom, jer su „sve odluke o započetom procesu na novoj vladi i predsedniku“. On nije želeo da spekuliše na koji bi način kombinacije za formiranje nove vlade uticale na budućnost briselskog dijaloga.

– Tomislav Nikolić je u izbornoj kampanji najavio da će poštovati sve sporazume koji su u skladu sa Ustavom Srbije, a da ga protivustavni dogovori neće obavezivati. Takođe je rekao i da treba pregovarati, ali da su polazne tačke Ustav i Rezolucija 1244 SB UN. Od Nikolića očekujemo da poštuje Ustav i da prepusti vladi da vodi politiku. Srbima na KiM biće sada lakše, ma kakva vlada bila, jer će predsednik Republike sve protivustavne odluke staviti van snage – ističe za Danas Krstimir Pantić, predsednik Opštine Severna Mitrovica i funkcioner SNS, koji je siguran da će naprednjaci formirati novu vladu.

Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM, poručio je Nikoliću da su „Srbi uvereni da će se on izboriti za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, kao i srpskih državnih institucija“.

Tomislav Nikolić tokom izborne kampanje nije mnogo pominjao Kosovo. Jednom prilikom izneo je stav da lokalne samouprave na KiM ne treba da, mimo Beograda, same organizuju lokalne izbore, a gostujući na RTS između dva kruga predsedničkih izbora rekao je i da ga je EU konsultovala u vezi s ulogom OEBS u sprovođenju izbora na Kosovu.

Brisel očekuje da se dijalog nastavi

– EU očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, u kojem je došlo do pauze zbog izbora u Srbiji. U agendi ima još tema, poput električne energije, telekomunikacija, o kojima nije postignut dogovor. Takođe, očekujemo i primenu svih do sada postignutih sporazuma – kaže za Danas Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona nije mogla da potvrdi da li je posle srpskih predsedničkih izbora bilo kontakata između Tomislava Nikolića i Ketrin Ešton, koja se nalazi na samitu NATO u SAD, ali je naglasila da je „EU spremna na dijalog“ s novoizabranim predsednikom Srbije.

Albanija gura Kosovo u Savet Evrope

Albanija, koja danas treba da preuzme presedavanje Savetom Evrope, učiniće sve da se Kosovo „integriše u ovu organizaciju“, najavio je albanski šef diplomatije Edmond Haksinasto u razgovoru za Radio Kosovo. On je istakao da je to jedan od prioriteta Tirane, koja će preduzeti konkretne korake da se taj cilj ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari