Srbija je spremna za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu u pregovorima sa Evropskom unijom, ocenjuje za Danas Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije sa EU. Da li će to poglavlje biti prvo otvoreno u procesu integracija, odnosno kada bi se to moglo očekivati, prema rečima naše sagovornice, zavisi isključivo od država članica EU.

Insistiranje Nemačke, koju obavezuje stav Bundestaga da se najpre otvori poglavlje 35, u vezi sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, za čije su otvaranje pripreme još u toku, aktuelizovano je izjavom Tanje Miščević od pre par dana, kada je poručila da je Nemačka jedina zemlja koja još nije aminovala otvaranje prvih poglavlja, među kojima mora biti i poglavlje 35 – o Kosovu. To je potvrdio i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm istakavši da je za Berlin ključ za otvaranje poglavlja potpuna primena Briselskog sporazuma. Međutim, kako je dodao, za to će biti potrebno još najmanje nekoliko meseci. Srbija je, s druge strane, insistirala da se najpre otvori poglavlje 32 – o finansijama. Sudeći po izjavi šefice pregovaračkog tima Srbije, to se izgleda promenilo.

„Dijalog sa Prištinom je preduslov, i za to, kao i za poglavlje 35 smo spremni“, ističe Tanja Miščević za Danas.

Upitana da li to znači da će poglavlje o Kosovu biti prvo otvoreno, kao i kada bi se to moglo očekivati, Miščevićeva je odgovorila da je to pitanje za države članice EU.

„Naše je da budemo spremni. Ne znam kada se može očekivati otvaranje poglavlja, jer da bi države članice odlučivale o tome, mora postojati konsenzus svih“, ističe Tanja Miščević.

Ona je naglasila da je u toku usvajanje pregovaračke pozicije za poglavlje 32.

„Upravo je Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) poslao Komitetu stalnih predstavnika EU (COREPER) predlog zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 32, o finansijama, i to je korak do njenog usvajanja“, navodi Danasova sagovornica.

Na pitanje kako komentariše saznanja našeg lista o mogućem odlaganju otvaranja poglavlja zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Tanja Miščević kaže: „Ne mogu komentarisati takve rekla-kazala ocene, jer to nema veze sa stvarnošću. Tema nije Rusija, niti nešto što postaje obaveza stupanjem u članstvo. Uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja je ocena našeg napretka.“

Kako je Danas izvestio, s obzirom na zaoštravanje sukoba na relaciji EU – Rusija, odnosno sve izraženije zabrinutosti Berlina zbog pokušaja intenziviranje uticaja Rusije na Srbiju i ceo Balkan, kao odgovor na odbijanje Srbije da podrži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji moglo bi da bude odlaganje otvaranja poglavlja u procesu integracija, dok Srbija u ovom domenu ne uskladi spoljnu politiku sa evropskom.

Italija za poglavlje 32

EU treba što pre da započne pregovore sa Srbijom o poglavlju 32 koje se tiče finansijske kontrole. To je izjavio ministar spoljnih poslova Italije, Paolo Đentiloni, po završetku sastanka na kome su u Briselu učestvovale njegove kolege iz EU, prenele su agencije. Đentiloni je dodao da je italijanski zahtev da se otpočnu pregovori o poglavlju 32 „naišao na zadovoljavajući prijem“.

Sporazumi se slabo primenjuju

Samo četiri od 16 sporazuma postignutih u Briselu 2011. godine između Prištine i Beograda u potpunosti su primenjena, rezultat je izveštaja BigDeal-a koji su zajednički izradili BIRN Kosovo, Internews Kosovo i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA iz Beograda. U izveštaju je zahtevano da se obezbedi nedvosmislenost u tekstu svakog sporazuma kako bi se onemogućilo da strane različito tumače dogovore postignute u Briselu. Pozivaju se, takođe, Beograd, Priština i EU da daju veći prioritet primeni sporazuma, imajući u vidu da je veoma mali broj sporazuma sproveden u delo.

Ruski gas kao potencijal za ucene

Berlin – „Treba se pribojavati da bi Rusija isporuku energenata Srbiji mogla da jače koristi kao potencijal za ucene“, rekao je u Bundestagu poslanik demohrišćana Andreas Šokenhof, prenose agencije. Šokenhof je poznat po iznošenju takozvanih „sedam berlinskih uslova“ za Srbiju na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari