Koalicija okupljena oko partije Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) Ramuša Haradinaja i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i uz učešće manjinskih partija nastavili su juče konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova i za predsednika parlamenta izabrali Isu Mustafu. Od prisutnih 83 poslanika, za kandidata Demokratskog saveza Kosova glasalo je 65 od ukupno 120 poslanika. Izboru Ise Mustafe za predsednika parlamenta prethodio je prekid sednice.

Predsedavajuća parlamenta, koja je i najstarija poslanica, Fljora Brovina zaključila je raspravu, pošto su poslanici napustili salu nezadovoljni njenim vođenjem sednice, ali i predlogom novog kandidata za predsednika parlamenta Demokratske partije Kosova (DPK) premijera Hašima Tačija. DPK je predložio Agima Alijua umesto ranije predloženog Arsima Bajramija.

Prvi su salu napustili poslanici koalicije okupljene oko AZBK Ramuša Haradinaja, potom i pokreta Samoopredeljenje, a to su na kraju učinili i poslanici DPK-a. Iako je sednica završena, u skupštinsku salu vratili su se poslanici okupljeni oko koalicija partije Ramuša Haradinaja i „Samoopredeljenja“, kao i predstavnici manjinskih partija.

Kako bi nastavili rad i izabrali za predsednika parlamenta Isu Mustafu, oni su razrešili predsedavajuću Fljoru Brovinu i na njeno mesto postavili Milku Vuletić sa Izborne liste „Srpska“. Za izbor Vuletićeve od 83 poslanika, glasalo je njih 82. Poznavaoci prilika u kosovskom parlamentu rekli su agenciji Beta da je izbor Mustafe nezakonit i da on nije mogao da bude izabran, jer je sednica već bila zaključena.

Dijalog sa Beogradom

Isa Mustafa je izjavio da će raditi na dijalogu sa Beogradom i sprovođenju svih dogovora koji proizilaze iz Briselskog sporazuma. U obraćanju poslanicima, on je istakao da će biti predsednik svih poslanika i da će raditi za potpuno integrisanje zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari