Skupština četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije juče u Leposaviću, nije odlučivala o sprovođenju sporazuma između Vlade Srbije i Prištine, koji je krajem prošle nedelje postignut uz posredovanje Kfora. Sednica je prekinuta posle deset minuta, a na konsultacijama predsednika opština dogovoreno je da svaka opština sazove sednicu, za čije održavanje nije određen rok.

Srpske barikade u Rudarima, Zupču i prilazu Jarinju kod Leposavića ostaju do daljeg, uz omogućavanje prolaska humanitarnih konvoja Kfora. Odluku o uklanjanju barikada doneće krizni štabovi za svaku opštinu posebno. Leposavić će, kako je za Danas izjavio predsednik opštine Branko Ninić, odmah povući blokadu, ali će ostaviti dežurne da prate situaciju.

Početak jučerašnje sednice, najavljen za tačno u podne, počeo je sa 45 minuta zakašnjenja. Na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka, koji traže da se o sporazumu izjasni srpski parlament, zato što su iza dogovora s Kforom i Prištinom stali Vlada i predsednik Srbije.

– Sednica je, na zahtev predsedavajućih – predsednika opštine Leposavić i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga, obojica su iz DS, najpre zatvorena za javnost. Odbornici su tražili da se o toj odluci glasa i velikom većinom izglasali su da se novinari vrate u salu. Posle prvih kritičkih primedbi da je sporazum veliki korak ka ostvarivanju kosovske nezavisnosti predsedavajući su prekinuli raspravu i na konsultacijama sa predsednicima opština odlučili da prekinu sednicu – kaže za Danas Milan Ivanović, odbornik u Skupštini opštine Zvečan i šef odborničke grupe SNV severnog KiM.

Ivanović smatra da je jučerašnja sednica nelegalno prekinuta i da je na taj način „izbegnuta opasnost da se sporazum proglasi neprihvatljivim za Srbe na severu KiM“.

Marko Jakšić odbornik DSS u SO Kosovska Mitrovica, kaže za Danas da „sporazum nije bio na dnevnom redu, iako je na konsultacijama predsednika opština krajem prošle nedelje dogovoreno da jučerašnje sednica ima samo jednu tačku dnevnog reda – izjašnjavanje o dogovoru, koji su sklopili Beograd, Priština i Kfor“. On kaže da su za prekid sednice bili predsednici opština Leposavić i Zubin Potok, dok je prvi čovek severnog dela Kosovske Mitrovice bio protiv.

– Pokušaj da se otvori rasprava o sporazumu nije uspeo, ali ni namera DS i Beograda da, u odsustvu medija, namaknu većinu. Poruka je da među Srbima na severu KiM nema jedinstva kada je reč o ovom sporazumu – zaključuje Marko Jakšić. Uoči jučerašnje sednice iz DSS saopšteno je da je dogovor Beograda i Kfora deo „pogubne politike prikrivenog, puzajućeg priznavanja kosovske nezavisnosti“.

Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, objašnjava za Danas da je sednica, zakazana kao sastanak četiri opštine, prekinuta zato što odbornici iz Zubinog Potoka nisu došli. Ninić smatra da je zahtev Zubinog Potoka nerealan, jer je „Skupština Srbije na poslednjoj sednici o KiM ovlašćenja prenela na vladu, čiji su predstavnici sklopili sporazum sa Kforom“. On naglašava da „lokalne vlasti ne mogu da raspravljaju o dokumentima donetim na višem državnom nivou“.

Ninić negira da je ovom neslaganjima ugroženo jedinstvo Srba na severu KiM, ali priznaje da su „preovladali stranački stavovi“, za šta optužuje DSS. Na pitanje da li i on kao član DS poštuje partijsku disciplinu i odluku predsednika Srbije i svoje stranke, Ninić odgovara da su i ostali predsednici opština sa severa izašli sa istim stavovima sa nedavnog sastanka sa Borisom Tadićem.

DS drži vlast u Leposaviću, a iz redova demokrata imenovan je i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga. U severnom delu Kosovske Mitrovice na vlasti je SNS, a u Zubinom Potoku i Zvečanu DSS.

– Ovo što se dogodilo na sednici četiri opštine na severu niko nije želeo. To je loša poruka koja dovodi u pitanje jedinstvo i slogu Srba na severu, kao i njihov odnos prema državi – izjavio za Danas Goran Bogdanović, ministar za KiM.

Bogdanović kaže da će se „sporazum realizovati postepeno“ i da nema potrebe za održavanjem posebnih sednica skupština opština, kako je juče odlučeno u Leposaviću. On smatra da zvanični Beograd, zbog jučerašnjeg „zapleta“ neće imati problema sa međunarodnom zajednicom. Bogdanović je ponašanje odbornika iz Zubinog Potoka ocenio kao „bežanje od odgovornosti“, jer, kako naglašava, „privremeni sporazum će isteći pre nego što bi o njemu Skupština Srbije mogla da raspravlja“.

Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom, kaže da odlaganje zajedničke sednice četiri srpske opštine nije dramatičan događaj. On veruje da će sporazum Vlade Srbije i Kfora biti ispoštovan, zato što ga je već prihvatila država, dok lokalni organi na severu KiM treba da ga realizuju.

Galuči: Mit o kriminalcima

Američki diplomata i bivši zvaničnik UN na severu KiM Džerald Galuči juče je ocenio da „člance Kvinte, koja okuplja pet najuticajnijih država Zapada, stvaraju mit da situaciju na severu Kosova kontrolišu kriminalci i nasilnici koji, kao taoce, drže Srbe u tom području“. Galuči tvrdi da je „mit o nasilnicima nepravda prema Srbima i ozbiljno potcenjuje značaj svega oko čega se vodi borba na severu i cenu koja će Kvinta morati da plati“. On tvrdi da se EU pridružila naporima Kvinte da navede predsednika Srbije da odustane od severa Kosova“, kao i da je sledeći korak u tom pravcu da „ Beograd prizna carinske pečate Kosova tokom nastavka pregovora u septembru“, prenosi Fon. Fonet

Delević: Za EK važni događaji na Kosovu

Beograd – Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, smatra da su događanja na severu Kosova od značaja ne samo za mišljenje Evropske komisije o Srbiji, nego i za stvaranje ukupnog raspoloženja u zemljama članicama Unije, koje će biti značajno krajem godine, kada bude donošena konačna odluka o kandidaturi. Delevićeva podseća da je EK telo koje je obavezno da bude statusno neutralno, pošto unutar EU nema saglasnosti o tome da li je Kosovo država ili nije država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari