Više stotina Srba protestovalo je juče ispred sedišta Euleska u severnom delu Kosovske Mitrovice i Prištini tražeći da se predsedniku Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i visokom oficiru MUP Srbije u penziji Dragoljubu Delibašiću odmah omogući da se brane sa slobode. Ksenija Božović, zamenik lidera SDP, kaže za Danas da je juče u sedištu Misije EU u Kosovskoj Mitrovici i Prištini bilo samo tehničko osoblje kome su predati srpski zahtevi. Ukoliko ne budu ispunjeni, ona je najavila nastavak protesta.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Srbi su nosili transparente: „Politički zatvorenik“, „Pravda – da, politizacija pravde – ne“, „Euleksov sud kazamat“, „Euleks nije uspeo“ i državne zastave Srbije. Građani, predstavnici lokalne samouprave opština sa severa Kosova i načelnik kosovskomitrovičkog okruga su posle protesta prošetali do Pritvornog centra u Kosovskoj Mitrovici, prenose agencije. Proteste je juče podržao i Srpski nacionalni forum iz Gračanice.

Ivanović i Delibašić terete se za ratne i teške zločine protiv civila tokom 1999. i 2000. godine. Posle odluke Euleksovog sudskog veća da im produži pritvor do 6. oktobra, Ivanović je prošlog petka počeo štrajk glađu. NJegovu suprugu Milenu Ivanović Popović juče je primio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

-Ne znam koliko će ovakvi protesti, koje organizuje Kancelarija za KiM, pomoći Ivanoviću. Stranci vide da protesti, koje organizuje Beograd, nemaju energiju i snagu i znaju kako da deluju. Veliki broj građana Kosovske Mitrovice misli da je Ivanović uhapšen uz podršku vlasti u Beograda, kome je smetao zbog izbora gradonačelnika severne Mitrovice, ali ne žele da o tome javno govore zbog Ivanovćevog položaja. Takođe se veruje da je reč o političkom suđenju, jer bi u protivnom on odavno bio na slobodi. Bojim se da se sa protestima zakasnilo, trebalo je da počnu pre godinu dana, ali vlasti u Beogradu sada odgovara da pokaže kako se brine za Srbe na KiM – kaže za Danas Marko Jakšić, funkcioner DSS sa KiM.

U Kancelariji za KiM nisu želeli da komentarišu da li su oni organizatori jučerašnjeg protesta. Danasu je rečeno da „Kancelarija podržava svaki miran i demokratski oblik protesta građana protiv pravnog nasilja“.

Osim sudske odluke o produženju pritvora Ivanoviću i Delibašiću dodatno nezadovoljstvo Srba na KiM, kako tvrde izvori Danasa na terenu, a potvrđuju komentari na društvenim mrežama, izazvala je izjava srpskog ministra pravde Nikole Selakovića da su u ovom slučaju Beogradu „vezane ruke“ jer „defakto nema suverenitet u pravosuđu na tom delu svoje teritorije“. Selaković je, doduše, potom preformulisao ovu izjavu, objašnjavajući da su „mogućnosti ministarstva u slučaju Olivera Ivanovića ograničene, ali da može da pokuca na sva vrata u međunarodnoj zajednici i traži da se on brani sa slobode“.

Povodom Selakovićevih izjava Ksenija Božović kaže da se „SDP zahvaljuje svima koji su se oglasili u znak podrške njenom lideru“ i da „ukoliko postoji volja, Vlada Srbije diplomatskim pritiskom može da pomogne Ivanoviću“.

– U vreme kad je Oliver Ivanović uhapšen, u Briselu još nije bio potpisan Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine, tako da su tada bila moguća drugačija rešenja koja su zavisila od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova Srbije. Beograd je pokazao neefikasnost u brzini pomoći države, a potpisivanjem Sporazuma o pravosuđu istrošio je svoje adute i smanjio ucenjivački kapacitet. Ovo je još jedan dokaz da sprovođenjem Briselskog sporazuma Beograd razvlašćuje državu Srbiju na KiM i da ne može da utiče na sudbinu kosovskih Srba – kaže za Danas Rada Trajković, bivši poslanik u Skupštini Kosova.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Dnevno gubi po kilogram

U SDP Danasu je rečeno da, prema zatvorskim pravilima, Ivanovićev štrajk glađu nema tu kvalifikaciju, zato što pije vodu. Ipak, njega svakodnevno kontrolišu lekari, a merenja telesne težine pokazala su da Ivanović, kome je juče bio 560. dan pritvora, za sada dnevno gubi po jedan kilogram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari