Opozicija danas češlja izborni materijal 1Foto FoNet

Predstavnici opozicionih stranaka će najverovatnije već danas imati uvid u kompletan izborni material, kaže za Danas Dejan Đurđević, predsednik Republičke izborne komisije. On je za naš list naveo da će RIK na današnjoj sednici doneti odluku kojom se opoziciji daje dozvole uvida u izborni materijal.

Prema našim saznanjima, opozicione stranke koje su u nedelju uveče i juče imale sastanak na kojem su razmotrene okolnosti u kojima su održani parlamentarni izbori i načini na koji će se tražiti da se obavi provera biračkih spiskova i materijala, tokom jučerašnjeg dana su RIK dostavile svoje zahteve za uvid u izborni materijal, a osnovan je i pravni tim opozicije. Sastanku u sedištu DSS prisustvovali su lideri opozicionih partija Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Saša Radulović. Predstavnici stranaka složili su se da se formira pravni tim koji će izvršiti analizu celokupnog izbornog materijala, a stranke će na osnovu rezultata do kojih bude došao taj tim sarađivati na izmeni izbornog zakona.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je posle sastanka navela da jekonstatovano i da su podaci RIK-a na osnovu 98.06 odsto pregledanih glasova potvrdili da su opozicione liste izborile mesto u parlamentu.

Time su potvrđeni rezultati koje su stranke izbnosile tokom izborne noći, a demantovani rezultate koje je na konferenciji za štampu izneo Aleksandar Vučić – navodi se u saopštenju koje je pročitala Rašković Ivić. U saopštenju koje je pročitala se dodaje da je izborni proces obilovao brojnim neregularnostima koje su uticale na slobodno izjašnjavanje građana. Kako je rekla Rašković Ivić, cilj je da se ovakav haos ponovi na nekim budućim izborima.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je RIK juče poslat zahtev opozicije za uvid u sav izborni materijal, precizirajući da opozicija traži uvid u sve zapisnike, listiće i ostali izborni materijal. Obradović je kao sporno naveo način brojanja glasova sa Kosova i činjenicu da ispravljene zapisnike sa biračkih mesta potpisuje predstavnik RIK, a ne članovi biračkog odbora koji su sastavili zapisnik. Odgovarajući na primedbe lidera Dveri, predsednik RIK Dejan Đurđević je objasnio da se prebrojavanje glasova sa Kosova obavlja u Vranju i Raškoj gde OEBS dovozi zapečaćene vreće sa glasačkim listićima i dodao da su prostorije u kojima se glasovi broje neuslovne jer u njima ne mogu da budu svi članovi biračkog odbora niti više od dve glasačke kutije.

On je najavio da će opozicionim strankama koje tvrde da je bilo nepravilnosti omogućiti uvid u izborni materijal. „Odredićemo jednu prostoriju u kojoj će moći da gledaju izborni materijal. Daćemo im džakove, spiskove, zapisnike sa izbornih mesta. Biće tu i neko dežuran iz RIK-a ko će proveravati da se nešto ne uništi“, rekao je Đurđević na konferenciji za novinare. Kako je naveo, to će biti izvedeno čim RIK dobije zahteve. „Moći će da gledaju koliko god žele“, rekao je Đurđević i dodao da rok za ulaganje prigovora ističe danas u 20 časova.

Odmah po objavljivanju prvih preliminarnih rezučtata, opozicione stranke koje su se juče sastale izrazile su sumnju da su postojali već popunjeni glasački listići, koji su ubacivani u kutije, kao i da je bilo manipulacije biračkim spiskovima. Lideri stranaka su u nedelju uveče otišli u RIK, ali im je tamo rečeno da će izborni materijal videti kada bude prikupljen sa svih izbornih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari