Američka državna sekretarka Hilari Klinton dolazi sutra u dvodnevnu posetu Srbiji kako bi, sudeći po najavama iz Vašingtona, srpskom državnom vrhu prenela snažnu podršku procesu evropskih integracija i podržala početak dijaloga Beograda i Prištine.

Klintonova je drugi visoki zvaničnik najmoćnije države sveta koji za godinu i po dana dolazi u Beograd, s obzirom na to da je u srpskoj prestonici maja prošle godine boravio potpredsednik SAD Džozef Bajden. Njeni sagovornici će biti predsednik Srbije Boris Tadić i, po nezvaničnim najavama, ministri Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Šefica američke diplomatije, na balkanskoj mini-turneji, večeras dolazi u Sarajevo, a iz Beograda, u sredu 13. oktobra, odlazi na Kosovo.

Prema rečima zamenika Klintonove, Džejmsa Stajnberga, državna sekretarka će preneti da SAD snažno podržavaju integraciju Srbije u EU, da smatraju da je to deo njene budućnosti i izgradnje budućnosti Zapadnog Balkana. Ona će, međutim, upozoriti i na to da je potrebno doneti određene odluke kako bi se taj cilj ostvario.

– Klintonova želi da potvrdi zainteresovanost i posvećenost Sjedinjenih Država pozitivnoj budućnosti za sve ljude na Zapadnom Balkanu, da jasno stavi do znanja da želimo da sarađujemo s njima kako bi ostvarili evropsku i transatlantsku budućnost, da smo partneri, da delimo zajedničke interese i da smo tu da pružimo pomoć i podršku – kazao je Stajnberg.

Hilari Klinton će, takođe, pozdraviti odluke koje je doneo predsednik Boris Tadić „kako bi omogućio produktivnije razgovore s Prištinom o putu napred“ i ukazaće na to da SAD žele da sarađuju sa Srbijom i drugim zemljama regiona na tom projektu, rečeno je u Vašingtonu. Kada je reč o statusu Kosova, Klintonova će, očekuje se, potvrditi ono što je svojevremeno rekao i Bajden – da zvanični Vašington ne očekuju od Beograda da prizna Kosovo i da priznanje kosovske nezavisnosti nije preduslov za američku podršku Srbiji na putu ka EU. Ipak, eventualna nesaglasnost Srbije i SAD mogla da bi da se pojavi u vezi s temama predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine. Srpski zvaničnici smatraju da ti razgovori treba da krenu „od lakših ka težim“, odnosno da se posle dijaloga o problemima života Srba na Kosovu treba preći na statusne teme. Amerika ima stav da je nezavisnost Kosova „gotova priča“ i da razgovori treba da se zadrže na „praktičnim pitanjima“.

Pomoćnik državne sekretarke Filip Gordon najavio je da će Hilari Klinton u Beogradu razgovarati i o Ratku Mladiću, jednom od dvojice preostalih haških begunaca. „Privođenje Mladića pravdi je od kritične važnosti i za SAD i za Srbiju. Naš utisak je da je vlada u Beogradu načinila ozbiljan napor da ga nađe“, rekao je Gordon.

Tokom boravka na Kosovu, 13. oktobra, Klintonova će, pored razgovora s najvišim zvaničnicima institucija u Prištini, obići Gračanicu i razgovarati s tamošnjim predstavnicima srpske zajednice. Što se tiče Bosne i Hercegovine, gde su nedavno održani opšti izbori, ona će u Sarajevu razgovarati sa još aktuelnim članovima Predsedništva BiH i visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inckom. Prema nezvaničnim najavama, Hilari Klinton će se sastati i sa sadašnjim premijerom i budućim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Važno je napomenuti da Klintonova posle Balkana odlazi u Brisel, gde će se, između ostalog, sastati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom. Očekuje se da će među temama i ovih sastanaka biti dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari