Poslanici Evropskog parlamenta i inostrani analitičari kažu za Danas da osuđuju oštar odgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića na saopštenje portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić, koja je odbacila njegove tvrdnje da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Naši sagovornici takođe ukazuju da je takva retorika Vučića iznenađujuća.

– Potpuno podržavam stav koji je izrazila portparolka Evropske komisije. Verujem da iako takva izjava premijera Srbije ne može da zaustavi proces pridruživanja Srbije EU, sigurno neće biti od pomoći da se ostvari taj cilj, kaže za Danas Knut Flekenštajn, poslanik Evropskog parlamenta. Flekenštajn ističe da su sloboda medija i sloboda izražavanja „suštinske vrednosti koje dele države članice EU“. On podseća da se „od svakog kandidata za članstvo očekuje da deli i poštuje takve vrednosti“.

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Srbiju socijaldemokratske grupe, naglašava za Danas da je kao nekadašnja novinarka „izuzetno osetljiva kada se radi o pitanjima iz domena slobode medija i slobode izražavanja i govora“.

– Smatram da novinarima treba da se omoguće što adekvatniji uslovi da bi mogli korektno i profesionalno da obavljaju svoj posao. Mislim da je upravo stanje medija u nekoj državi odličan indikator koji govori o stanju čitavog društva. Trenutno su oči celog sveta uprte u Pariz i surov napad na redakciju satiričnog časopisa, koji na neki način personalizuje stalnu francusku borbu za slobodu govora, mišljenja i humora. Ponavljam, kao nekadašnja novinarka osuđujem svaki otvoren napad na novinare sa strane vlasti. Demantovati neku izjavu je jedno, ali ući u otvoreni sukob sa medijima je drugo. Mediji bi naime morali da uživaju potpunu slobodu, a država i vlasti su dužni da omoguće uslove zdrave sredine za profesionalno obavljanje novinarskog zanimanja – konstatuje naša sagovornica.

Fajonova komentariše da je poznato da medijska situacija u Srbiji nije na zavidnom nivou, ističući da je tokom protekle godine u više navrata ukazivala na potrebu da se stanje u tom domenu poboljša. „Ne mislim da će ovaj događaj direktno ugroziti put Srbije prema EU, ali svakako nije pogodno da se na taj način odvija komunikacija između srpskih vlasti i predstavnika EU. U EP ćemo nastaviti da upozoravamo na značaj slobodnih medija, pogotovo u zemljama čija su društva u procesu tranzicije i na putu ka EU, a to će svakako biti i deo naših rezolucija o napretku država Zapadnog Balkana na putu ka Uniji, koje su u pripremi“, zaključuje sagovornica Danasa.

Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kaže za Danas da je, poput mnogih, bio veoma iznenađen tim incidentom jer se „čini neverovatnim da je premijer iznenada započeo tako direktan napad na EU“.

– Nije jasno šta se Vučić nada da će time postići. Njegovi komentari će se možda dopasti nacionalistima, ali po koju cenu? EU je najveća nada za budućnost Srbije. Do sada je izgledalo da premijer to razume. Čak i da je u pitanju blef, pokušaj da se usprotivi EU, to verovatno neće biti delotvorno – smatra Lindzi.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, konstatuje za Danas da način na koji je premijer Vučić ušao u „nediplomatsku konfrontaciju“ sa EU i njenom predstavnicom „najblaže govoreći nije u skladu sa onim kakvim je on pokušao da se predstavi prethodnih meseci“, odnosno „da bude pouzdan i obziran lider Srbije na njenom putu ka EU“.

– On očigledno nije čuo za princip nezavisnosti medija i slobode izražavanja. Kakav interes Brisel, uopšte, može da ima od diskreditovanja srpske vlade i, s druge strane, kakvim je interesima Vučić vođen kada diskredituje Brisel? Njegove izjave samo idu naruku onima u EU koji su veoma skeptični kada je u pitanju njegov istinski karakter, naročito onima koji se pitaju da li je njegova promena u ubeđenog demokratskog političara istinska ili je samo korisna kamuflaža – navodi Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari