Demokratska stranka i Srpska napredna stranka razmenili su juče žestoke optužbe povodom odluke državnog vrha u Beogradu da pristane na tekst rezolucije o Kosovu u UN usaglašen sa Evropskom unijom.


Prvo je lider SNS Tomislav Nikolić u opširnom saopštenju za javnost konstatovao da je Srbija „suočena s debaklom državne politike po svim ključnim pitanjima, a posebno s pitanjem Kosova i Metohije“ i da su zbog toga potrebni vanredni izbori. Nikolić podseća na sopstveno „jasno i čvrsto opredeljenje“ za evropski put Srbije, ali potom ocenjuje da izmenjeni tekst rezolucije „odgovara onima koji su izvršili secesiju Kosova od Republike Srbije“.

Nikolić je takođe poručio administraciji EU u Briselu da njeni razgovori s predstavnicima sadašnjih vlasti Srbije i predsednikom Tadićem „jesu legalni, ali više ne predstavljaju razmenu mišljenja i dogovore s većinskom Srbijom“. Naprednjaci traže odgovor od vlasti na niz pitanja – ko će i kako da snosi odgovornost podnošenja sopstvenog predloga rezolucije pre konsultacija s Briselom, zbog obmanjivanje brojnih država u svetu od kojih je Srbija tražila da podrže rezoluciju, ali i zbog trošenja desetine miliona evra na politiku od koje se odustalo. Naprednjaci pitaju i ko će odgovarati za priznanja nezavisnosti KiM koja će uslediti.

DS je uzvratila podsećanjem da je Tomislav Nikolić nedavno izjavio da „će prvi čestitati predsedniku Tadiću ako postigne kompromis sa EU“. Demokrate u saopštenju navode da se „nakon beskrajnih licemernih tirada novoevropejaca iz SNS, koji su javnost bombardovali pričama o neophodnosti kompromisa sa EU, oni danas, posle postignutog kompromisa, vraćaju na retoriku iz devedesetih kada su smatrali da treba nastaviti oružani rat za KiM bez obzira na cenu“.

Demokrate ističu i da „šansu da predvode jednu državu i jedan narod imaju samo oni koji sa dostojanstvom čuvaju nacionalne interese, ne žrtvujući budućnost generacija koje dolaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari