U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista u Briselu je trebalo da počnu politički pregovori premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Vučić i Mustafa trebalo je da posle briselskog skupa predsednika vlada država zapadnog Balkana i EU zvaničnicima o ulaganjima Unije u infrastrukturu u ovom delu Evrope, razgovaraju o posebnom pozivnom broju za Kosovo, energetici i uklanjanju Parka mira kod mosta na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prema nezvaničnim najavama, očekivalo se i čitanje, ali ne i rasprava o statutu zajednice srpskih opština iza kog, kako se spekuliše, stoji Brisel.

Edita Tahiri, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za tehničke pregovore sa Beogradom, izjavila je za Danas da je preksinoć održan pripremni sastanak na temu pozivnog broja za Kosovo na kome su dve strane približile stavove o kojima je sinoć trebalo da razgovaraju premijeri Vučić i Mustafa, kako bi se ovo pitanje finalizovalo na sastanku 8. maja. Tahiri je za „premijerske“ pregovore najavila i primenu dosadanjih dogovora, energetiku i uklanjanje barikada u severnoj Mitrovici „u skladu sa dogovorom Kosova, Srbije i EU prošlog leta o rekonstrukciji mosta na Ibru“.

Tahiri ostaje pri stavu da se pregovori o ZSO neće otvoriti dok se ne ugase sve „paralelne strukture Srbije na KiM“. Beograd je u skladu sa Briselskim sporazumom pristao da se u kosovski sistem integrišu srpska policija, pravosuđe i Civilna zaštita na severu KiM, ali nije ugasio privremene opštinske uprave.

Politički analitičar Dušan Janjić uoči jučerašnje runde briselskog dijaloga očekivao je dogovor o pozivnom broju za Kosovo i energetici – principima funkcionisanja hidroenergetskog sistema Gazivode. Janjić je rekao da pored pozivnog broja treba da se razgovara i o više telekomunikacionih tema – provajderskom statusu i baznim stanicama Telekomove mobilne telefonije na KiM. On je takođe najavio da bi Vučić i Mustafa mogli da se dogovore da lokalna samouprava „pomeri“ Park mira sa mosta u severnom delu Mitrovice, u kome je poslednjih nedelja broj incidenata naglo porastao.

Uoči jučerašnjeg nastavka dijaloga šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestalo je skretao pažnju javnosti na nemačke uslove u vezi sa KiM za otvaranje Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, među kojima je i predaja i hidroenergetskog sistema Gazivode i trafostanice Valač Prištini. Iako srpski zvaničnici javno ukazuju samo na geografsku stranu ovog problema, jer se veštačko jezero Gazivode nalazi u dve opštine – Tutin u centralnoj Srbiji i Zubin Potok na KiM, ekonomski stručnjaci tvrde da je ovo pitanje od najveće važnosti za samostalno energetsko i ekonomsko funkcionisanje samoproglašene kosovske države. U medijima na KiM uoči jučerašnje runde briselskog dijaloga pojavila se vest da „Kosovo i Albanija rade na spajanju energetskog sistema“, a da radove na izgradnji tog „energetskog autoputa“ izvodi hrvatska firma Dalekovod.

 

Štajnmajer iduće nedelje u Beogradu

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm najavio je juče na skupu Nemačko-srpskog poslovnog udruženja da će nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u utorak posetiti Beograd i da će pristupni pregovori Srbije i EU biti jedna od tema. Vilhem je rekao da je otvaranje poglavlja „političko pitanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari