Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Aip Erdogan ocenili su juče u Novom Pazaru da se odnosi dve zemlje uzdižu na viši nivo. Dvojica zvaničnika su na otvaranju Turskog kulturnog centra u Novom Pazaru potvrdili dobre bilateralne veze i bliskost kultura. Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su prethodno u Beogradu sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje. Turski premijer je ocenio da se otvara novi period odnosa na Balkanu.

– Srbija je ključna zemlja na tom putu koja će sa svojim bogatstvom etničke raznolikosti doprineti dobrim odnosima na Balkanu, rekao je Erdogan. Turski premijer je dodao da je Sandžak most saradnje između dve zemlje.

– Potpisali smo niz sporazuma među kojima su i oni o izgradnji puteva u Sandžaku, a počeli su i pregovori o izgradnji industrijske zone u Sandžaku, rekao je Erdogan.

Predsednik Tadić je ocenio da Turska i Srbija imaju dugu istoriju svojih odnosa i da su otvaranjem Turskog doma kulture još jednom potvrđene „naše veze, bliskost i međusobni uticaj kultura“.

– Siguran sam da je pred nama velika perspektiva izgradnje svih mogućih odnosa od ekonomije i bezbednosti do kulture, naglasio je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom otvaranja turskog kulturnog centra u Novom Pazaru.

Turskog premijera u Novom Pazaru su dočekali ministar rada Rasim Ljajić i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, predstavnici sandžačkih opština i više stotina građana. U odboru za doček bio je i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, ali nije bilo glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Tajip Erdogan i Mirko Cvetković ocenili su prethodno u Beogradu, da dve zemlje treba da nastave da jačaju saradnju na političkom i ekonomskom planu, a posebno na uspostavljanju mira i stabilnosti. Turski premijer dodao je da je sa srpskim kolegom razgovarao i o očuvanju integriteta BiH, o čemu se „gledišta Srbije i Turske potpuno podudaraju“. Erdogan je izrazio uverenje da razlike u gledanju na pitanje Kosova neće kočiti razvoj odnosa Srbije i Turske.

Razgovore u Beogradu i Novom Pazaru turski premijer Erdogan ocenio je kao „jako konstruktivne i plodonosne“. On je posebno istakao da je za svaku pohvalu usvajanje u srpskom parlamentu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici „zahvaljujući upornom i hrabrom stavu predsednika Tadića“.

– Rame uz rame, držeći se za ruke činimo najvažnije korake na visokom nivou. Taj korak je učinjen u Skupštini Srbije i to je susret sa predsednikom Tadićem u Srebrenici kada smo ukopavali naše šehide. Postoje dobre stvari koje možemo međusobno realizovati – istakao je premijer Truske. U razgovorima sa predsednicima lokalnih samouprava u sandžačkom kraju, učestvovali su i ministri Vuk Jeremić, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić.

 

Sprečen sukob pristalica dve zajednice

Na Fakultetu za islamske studije koji je u vlasništvu Islamske zajednice u Srbiji na engleskom jeziku je bila ispisana poruka: „Tadiću priznaj izbornu volju Bošnjaka“. U Novom Pazaru su primetne jake žandarmerijske snage, a iz policijske uprave za naš list je potvrđeno da je sprečen sukob pristalica muftije Muamera Zukorlića i reis-ul-uleme Adema Zilkića.

Potpisani sporazumi

Beograd – U Beogradu je juče potpisano više sporazuma koji će omogućiti turskim građevinskim preduzećima učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji. Potpisan je Memorandum o razumevanju o izgradnji deonice autoputa Beograd – Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege. Sa predstavnicima turskih firmi ministarka za NIP Verica Kalanović je potpisala i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8 od Novog Pazara do Aljinovića. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari