Direktan izbor gradonačelnika je loše iskustvo iz 2004. godine. To je donelo haos širom Srbije. Gradonačelnici su zloupotrebljavali svoja ovlašćenja i sukobljavali se sa drugim organima u opštinama i gradovima.

DS i superbogataš Dragan Đilas imali su ceo mandat da to uvedu. Toga su se setili tek pred smenu Đilasa. Nedosledni su i neprincipijelni. Pred izbore nema menjanja pravila, kaže za Danas Nebojša Bakarec, odbornik DSS u Skupštini grada Beograda, odgovarajući na pitanje da li je DSS za to da se gradonačelnik bira direktno.

Vidite li da SNS ima plan šta posle smene Đilasa? Mnogima se čini da su u smenu ušli na brzinu.

– DSS ne vodi računa o planovima SNS, već o svojim planovima. DSS već pet godina ima stav da treba smeniti oligarha Đilasa. Imamo i Program za Beograd. Tri puta smo potpisivali zahtev za razrešenje Đilasa. Smena Đilasa je zakasnela. Bolje ikad nego nikad.

Da li je DSS, pre nego što je doneta odluka o podršci za smenu Đilasa, od SNS uopšte tražio da zna šta će se desiti posle smene gradonačelnika?

– Drago nam je što su i druge stranke shvatile da Đilas treba da bude smenjen. Mi smo i SNS-u i SPS-u jasno stavili do znanja da želimo da se bavimo samo razrešenjem Đilasa i da ćemo odluku o tome šta dalje doneti posle razrešenja. Dva dana posle smene smo izneli stav da u vlast u Beogradu nećemo ići bez izbora.

U SNS misle da ipak treba ići na privremenu upravu u Beogradu iako DSS zahteva izbore odmah. Kako vidite razloge za odugovlačenje s izborima u gradu?

– Izbori ne mogu biti održani „odmah“, već u zakonskim rokovima i DSS je predložila što kraći rok. SNS, SPS i PUPS mogu pokušati da pronađu novu većinu. Kod njih primećujemo nejasan stav o tome šta dalje, a ne odugovlačenje. Tajkun Đilas mora da se strpi, kao što su građani bili više nego strpljivi u 13 predugih godina vladavine DS-a u Beogradu.

S obzirom na to da DSS ovu vlast naziva podaničkom i izdajničkom, da li to znači da sa SNS i SPS nikada nećete ući u koaliciju posle izbora u gradu?

– DSS govori o podaničkom odnosu vlasti prema EU i SAD. Kada je potpisan Briselski sporazum, režim je počašćen terminom – državoubice. Nikada ne treba prenositi sukobe i nestabilnosti sa jednog nivoa vlasti na drugi. Beograd je lokalna samouprava i nema nadležnosti u najvišim državnim pitanjima. Ne treba brkati babe i žabe. Ali i pored toga smo rekli – bez izbora nećemo u vlast. Narod kaže: „Prvo skoči, pa reci hop.“

DSS se ne bavi jalovim spekulacijama

Ako rezultati izbora budu takvi da bez DSS ne može da se formira vlast u Beogradu, da li ste spremni na to?

– Isti odgovor „Ispeci, pa reci“. DSS se neće baviti jalovim spekulacijama. To ne znači da smo prestali da mislimo. I na ovom nivou vlasti prvorazredno je pitanje poklapanja političkih programa. Program DSS je jasan u nastupima u gradskoj skupštini i u izbornom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari