Srbija trenutno nema lidersku poziciju u regionu, a ukoliko želi da to postane, moraće da sprovede opsežne reforme, uključujući unapređenje stanja u ekonomiji, ocenjuju za Danas stručnjaci za Zapadni Balkan iz Londona i Berlina.

Komentarišući nedavne izjave iz redova vlasti u Beogradu da Srbija želi da bude regionalni lider, kao i da je premijer Aleksandar Vučić „državnik, za razliku od ostalih u regionu“, naši sagovornici navode da Srbija, ako želi da postane vodeći akter Zapadnog Balkana, treba i da u potpunosti normalizuje odnose sa susednim zemljama.

Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSEE), kaže za Danas da nije moguće govoriti o Srbiji kao lideru na Zapadnom Balkanu, ali da se ona sigurno doživljava kao veoma važan činilac, budući da je najveća država u regionu.

„To što je nemoguće reći da je Srbija lider delimično predstavlja posledicu prošlosti. Postoji mnogo otpora prihvatanju liderstva Srbije. Sećanja na Jugoslaviju, kao i konflikti koji su okruživali taj kolaps, i dalje su suviše sveži“, objašnjava Lindzi.

Prema njegovom mišljenju, Beograd bi morao da pridobije podršku suseda, što se najbolje može postići u kontekstu EU. „Ukoliko Srbija postane snažan zagovornik evropske perspektive regiona, moći će da dobije podršku drugih država Zapadnog Balkana. Ipak, da bi postigla takav cilj, najpre mora da popravi svoj položaj i u EU i među susedima, a tu je Kosovo ključno pitanje“, ukazuje britanski analitičar.

Džejms Ker-Lindzi zaključuje da je potrebno da Srbija izgradi svoju vodeću ulogu u regionu ne porukama da želi da bude lider, već tako što će se ponašati na način koji ohrabruje druge države da traže od nje podršku.

Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, ističe za Danas da ne bi mogao da identifikuje kriterijume po kojim bi Srbija, ili neka druga zemlja Zapadnog Balkana, trenutno zauzimala lidersku poziciju u regionu.

„To što je potpredsednica srpske vlade svojom čuvenom izjavom aludirala na spoljnopolitičke uspehe šatl diplomatije između Berlina, Brisela i Moskve više je manevrisanje iz nužde, nošenje sa istorijskim teretom geopolitičke dezorijentacije i neorijentacije, u čemu je zasad premijer Vučić uspeo, jer je izbegao veće konflikte i krize, i ništa više. Srbija bi mogla da postane regionalni lider ukoliko sprovede suštinske demokratske i ekonomske reforme, što će dovesti do toga da se izgradi kao stabilna i prosperitetna država koja će, bez Kosova, ući u EU. Ali takav ishod je zasad nesiguran“, smatra Veber.

„Kult lidera“

Bodo Veber smatra da status lidera u regionu ne bi ni bio naročito važan za Srbiju, odnosno da ona ne bi imala praktičnu korist od toga. „To što i prošla i sadašnja vlast u Beogradu insistiraju na gledištu da Srbija treba da bude lider u regionu tradicionalno služi za unutrašnju upotrebu, za uspostavljanje vladavine lidera zasnovane na harizmi“, konstatuje nemački analitičar za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari