Evropska komisija pridaje veliki značaj poštovanju osnovnih prava, a organizacija Parade ponosa u Beogradu je važan aspekt ovih prava. Kako smo razumeli, datum Parade ponosa je fiksiran za 2. oktobar. Evropska komisija će pažljivo pratiti sve aspekte u tom pogledu, a rezultati će se odraziti na mišljenje Komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU, rekli su Danasu sagovornici iz Brisela.

Evropska komisija bi 10. oktobra trebalo da se izjasni o izveštaju o napretku Srbije u protekloj godini i tome da li je ispunila kriterijume za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Kako su nam preneli autori izveštaja EK, pažljivo se prate sve izjave i ponašanje predstavnika izvršne vlasti u Srbiji, uoči održavanja manifestacije poštovanja prava seksualnih manjina.

– U izveštaj EK o Srbiji biće uneseno sve što se bude događalo pre Parade ponosa i tokom same manifestacije. Pratimo kako se vlast ponaša. To je značajan ispit koji se može tumačiti kao opstrukcija slobode okupljanja, ocenjuju Danasovi izvori u Briselu.

Imajući u vidu da među predstavnicima izvršne vlasti u kritici organizovanja Parade ponosa prednjače gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, sledstven je zaključak o tome da će autori izveštaja EK analizirati njihovo ponašanje o ovoj temi. S druge strane, uveliko se govori da predizborna kampanja, u koju su sve stranke uveliko zagazile, dodatno navodi političare da se ponašaju neodgovorno prema neophodnosti demonstracije poštovanja prava manjina.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija neće zabraniti organizovanje Parade ponosa 2. oktobra u Beogradu. On je rekao da učesnici Parade ponosa imaju pravo da održe taj skup i pozivao građane da se ne sukobljavaju sa policijom. „Ako bi policija zabranila taj skup, donela bi političku odluku… Neka to uradi Vlada Srbije, a ne policija“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoje i drugi skupovi čije održavanje nosi veliki bezbednosni rizik, pa se ipak organizuju. Ministar unutrašnjih poslova je ponovio da održavanje Parade ponosa predstavlja ozbiljno bezbednosno pitanje, da je tako bilo prošle godine i da će, kako smatra, tako biti i naredne, dodavši da je u mnogim evropskim državama prošlo i po desetak godina dok se takvi skupovi nisu normalno održavali.

Prema njegovim rečima, retko gde se desilo u svetu da prilikom obezbeđivanja nekog skupa ima više povređenih policajaca od onih koji su ih napadali, kako je bilo prilikom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako saznajemo, u ovogodišnjoj Paradi ponosa najverovatnije će učestvovati Milan Marković, ministar državne uprave, lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava u Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari