Ni skoro pet meseci nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika Republike, Boris Tadić nije poslao zahtev Vladi Srbije za ostvarivanje prava na kancelariju i službeni automobil sa vozačem, rečeno je Danasu u Informativnoj službi DS, iako to pravo prema zakonu uživaju svi bivši šefovi države.

U ovoj stranci, međutim, nisu znali da odgovore na pitanje i da li će i kada to učiniti, već samo ističu da Tadić „za sada nije podneo takav zahtev“.

Prava koja su na raspolaganju bivšem predsedniku odnose se na obezbeđenje kancelarijskog prostora, službenog automobila i vozača, onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat, a regulisana su Zakonom o predsedniku Republike.

U Republičkoj direkciji za imovinu, koja je nadležna za kancelarije za bivše predsednike, potvrdili su Danasu da „nema podataka o pripremi kancelarije za Tadića, odnosno da to nije ni tražio“. Takav zahtev nije dobila ni Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, u čijoj je nadležnosti dodela službenih automobila.

„Na osnovu Zakona o predsedniku Republike, bivši predsednik Republike može da koristi službeni automobil sa vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg predsednika Republike, a službeni automobil i vozača obezbeđuje Vlada Srbije. Bivši predsednik Republike Boris Tadić ne koristi službeni automobil i vozača Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, odnosno takav zahtev Uprava nije dobila“, ističe u odgovoru za naš list direktor Uprave Novica Antić.

Prema Zakonu o predsedniku Republike, Tadić osim navedenog ima pravo na mesečnu naknadu u iznosu plate predsednika dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju – najviše šest meseci od završetka mandata uz eventualni produžetak za još pola godine. Takođe, bivšim predsednicima su na raspolaganju i obezbeđenje policije i Vojske Srbije jednu godinu po prestanku mandata, uz mogućnost produžetka, ako za to postoje opravdani razlozi.

Bivši šef države polaže pravo i na diplomatski pasoš i pristup arhivama iz perioda kad je bio predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari