Pobeda Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora najverovatnije neće uticati na dogovor DS i SPS. Ipak, pojedini sagovornici Danasa podvlače da je u politici sve moguće, pa tako i vlada najvećih suparnika – naprednjaka i demokrata. Bez obzira na sve postizborne kombinatorike, čini se da Srbija neće dobiti novu vladu tako brzo. Poslednji rok za njeno formiranje je 5. septembar.



„Pregovori o novoj vladi mogu se odužiti zbog novih okolnosti nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima. Sigurno je da će ti razgovori trajati duže nego što je bilo predviđeno“, ocenio je juče Rasim Ljajić, predsednik SDPS, a Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže za Danas da je potrebno što pre formirati vladu kako bi počeli da se rešavaju nagomilani problemi u zemlji. On smatra i da najveća parlamentarna stranka mora prva dobiti priliku da organizuje novu skupštinsku većinu.

„Očekujem da će predsednik Nikolić poštovati formu i prvo poveriti mandat za sastavljanje vlade najvećoj stranci, a ako ona ne uspe, onda drugoplasiranoj, pa ako i oni ne uspeju onda trećeplasiranom“, navodi Ilić za Danas i dodaje da bi se, u slučaju nemogućnosti sastavljanja vlade iz tri pokušaja, išlo na raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li je koalicija Pokrenimo Srbiju već počela neformalne ili formalne razgovore s drugim strankama o budućoj vladajućoj koaliciji, Ilić kaže da zvaničnih kontakata nje bilo. „Možda se neko sastajao na kafi, ali to nisu pregovori“, kaže Ilić, a na pitanje da li je moguća koalicija sa SPS, on ističe da su svi koji prihvataju program pobedničke koalicije dobrodošli u vladu, a da tačka okupljanja moraju biti programske sličnosti.

Ilić je izbegao da odgovori na naše pitanje koje su to stranke koje imaju sličan program s koalicijom Pokrenimo Srbiju i da li je DS mogući partner. On je podsetio da je u politici sve moguće, pa i savez ljutih protivnika. „Ipak, ne bih ja o tome da govorim. O tome treba da govori Nikolić, koji je na neposrednim izborima dobio najveće poverenje građana“, navodi Ilić.

Iz Srpske napredne stranke juče niko nije želeo da govori o formiranju nove vladajuće koalicije i Vlade Srbije.

I Momo Čolaković, potpredsednik PUPS, kaže za Danas da u politici nikada ne treba reći nikad, ali i da ne veruje u spekulacije o eventualnom dogovoru naprednjaka i demokrata o postizbornoj koaliciji. On podseća na nedavno postignuti načelni dogovor između saveza SPS-PUPS-JS i predsednika DS Borisa Tadića i dodaje da ne očekuje velike promene po pitanju tog dogovora, već samo „nastavak i konkretizaciju“. „Nisam od onih koji smatraju da kohabitacija predsednika i vlade nije dobra po zemlju“, kaže Čolaković.

Na naše pitanje da li je moguć samo sporazum PUPS i SNS, on navodi da je „u koalicionom sporazumu SPS, PUPS i JS moguće da stranke i pojedinačno biraju svoje partnere“, ali da se on zalaže za jedinstvo tog saveza. Čolaković najavljuje da će lideri SPS, PUPS, JS ovih dana dogovoriti jedinstveni nastup u vezi s postizbornim savezima, a da će se potom razgovarati s demokratama.

Ostavka

Očekuje se da će Tomislav Nikolić do kraja ove sedmice, a najverovatnije u četvrtak ili petak, podneti ostavku na mesto predsednika SNS. To bi trebalo da se desi na sednici Glavnog odbora naprednjaka, kada će biti odlučeno i ko će voditi stranku u periodu dok je Nikolić šef države.

Moguća vlada SNS, DS, SPS i manjina?

Dušan Janjić, lider Nove socijaldemokratije i politički analitičar, ocenjuje za Danas da treba očekivati formiranje „šire“ koalicije i da postoji mogućnost da je čine SNS, DS, SPS. To bi bila „politička i ekspertska vlada, s dvotrećinskom podrškom u parlamentu“, kaže Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari