Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije nije razgovarala o tome da podrži kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i da će se o tome razgovarati narednih meseci. „O tome smo razgovarali sa Vukom Jeremićem i on nam je izneo svoje planove, ali još nismo doneli nikakvu odluku“, rekao je Dačić novinarima i dodao da za sada nije ni predviđeno da se Vlada o tome izjašnjava.


Govoreći o međunarodnom položaju Srbije, Ivica dačić je za RTS kazao da nema novih pritisaka na zvanični Beograd da uvede sankcije Rusiji nakon obaranja malezijskog aviona u Ukrajini. Kako je dodao, Beograd najoštrije osuđuje obaranje malezijskog aviona, traži nezavisnu istragu i da odgovorni za to budu kažnjeni.

„Srbija brani teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne može ga da brani više nego što brani svoj teritorijalni integritet… Niko nema pravo da nam drži lekcije o narušavanju teritorijalnog integriteta, jer je Srbija očekivala i prilikom ugrožavanja našeg teritorijalnog integriteta da se oglase sve članice UN“, istakao je Dačić.

Srbija, naveo je šef diplomatije, ima obavezu da postepeno, u skladu sa pregovaračkim Poglavljem 31 „Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika“, usaglašava svoju poziciju sa Evropskom unijom. „Srbija će sigurno svoju politiku usmeravati ka usaglašavanju, naravno vodeći računa o državnim i nacionalnim interesima, kao što to rade i druge zemlje. Samo što su su njihove pozicije drugačije u odnosu na Srbiju. Oni svoje međusobne razlike usaglašavaju u procesu donosenja odluka (unutar EU), a Srbija nije deo tog procesa“, rekao je Ivica Dačić, uz zaključak da Srbija nema nikakve sporove sa EU, a da je suverena zemlja, koja gleda svoje državne i nacionalne interese, među kojima je i izgradnja Južnog toka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari