„Mnogi ljudi ili čak niko ne dočeka dan koji sam ja danas dočekao, a to je da lista koju predvodim ostvari najveći i najbolji rezultat ikada u višepartijskoj Srbiji. Hvala građanima na ogromnom poverenju koje su pružili SNS i hvala članovima stranke koji su doprineli da na ovim parlamentarnim izborima ostvarimo istorijski rezultat“, poručio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić sinoć u centrali SNS, nakon što je objavljeno da je lista koju je predvodio na izborima ostvarila apsolutnu pobedu. Kako je ukazao, koalicija sa SNS na čelu imaće skoro 160 poslaničkih mandata u parlamentu sa ukupno 250 mesta.


Lider naprednjaka naglasio je da ipak neće nikoga nipodaštavati, već da je spreman da pruži ruku i da čuje ideje i predloge za dobrobit Srbije. On je najavio da će u narednim danima biti sastavljen plan i program nove vlade, koja će biti formirana već do 1. maja. „Mi sada ne zavisimo od matematike, već od plana i programa koji želimo da sprovedemo, i nemamo iza koga da se krijemo. Imaćemo skoro 40 mandata više od minimalne parlamentarne većine. Očekujem da posao oko nove vlade završimo što pre, a svakako pre 1. maja“, rekao je Vučić. Upitan da li će najpre razgovarati sa koalicijom SPS-PUPS-JS, on je naveo da će prvo razgovarati sa svojim saradnicima, a potom i sa ostalima. Izražavajući zadovoljstvo i zbog trijumfa u Beogradu, najavio je da će naprednjaci uskoro odlučivati o kandidatu za gradonačelnika.

Vučić je posebno poručio da SNS sada ima veliku priliku da pokaže da vlast može da bude mudrija, drugačija i odgovornija, da može da radi više i da se ponaša drugačije. „Pred nama su teške reforme, ali siguran sam da Srbija ima budućnost. Nećemo se boriti za sledeće izbore, već za sledeće generacije. Hoću ljudima da kažem da to predstavlja dodatnu odgovornost, lično ću se truditi da radim još više i znam da se mnoge odluke ljudima neće dopasti, ali sve što budemo radili, radićemo u interesu građana Srbije“, rekao je Vučić.

Govoreći o pravcu kojim će Srbija dalje ići, lider naprednjaka naveo je da će svakako nastaviti evropski put i blisko sarađivati sa svima, od Rusije preko Amerike do Kine. Najavio je da će biti nastavljena žestoka borba protiv korupcije, a da će najvažniji zadatak liste koju predvodi biti rešavanje problema nezaposlenosti. „Garantujem da će već na polovini mandata vlade dramatično biti smanjen broj nezaposlenih“, obećao je Aleksandar Vučić.

Iako je Srpska napredna stranka ostvarila ubedljivu pobedu, novinari nisu primetili radost i osmeh na Vučićevom licu, pa je stoga i usledilo pitanje zašto se ne smeje kad razloga za sreću svakako ima. „Malo pre sam se zamalo zaplakao, dobro je što nisam, a što se osmeha tiče, to mi slabo ide, a narod se ne ljuti“, naveo je on.

Za razliku od svog lidera, funkcioneri, članovi i pristalice SNS okupljeni u centrali stranke nisu skrivali zadovoljstvo. Dok se Vučić obraćao novinarima, oni su uz aplauze i piće nazdravljali pobedi. Zadovoljstvo nije krio potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, koji je novinarima najpre i saopštio vest o „veličanstvenom rezultatu“, ali ni njegova koleginica Zorana Mihajlović, koja nije odbijala nijedno TV uključenje. Svima je ponavljala da će građani Srbije dobiti „stabilnu i vrednu vladu“ koja će ispuniti svako obećanje. Sreću nisu krili ni Nikola Selaković i Goran Knežević, kao ni Radomir i Aleksandar Nikolić, funkcioneri SNS i sinovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je u sedište stranke na Novom Beogradu stigao zajedno sa suprugom Dragicom nešto posle 21 časa.

Slavljenička atmosfera u sedištu Srpske napredne stranke nazirala se i pre zatvaranja biračkih mesta – bile su spremne velike količine hrane i pića, od šampanjca i viskija do sokova, a za izveštavanje se akreditovalo oko 150 novinara, TV snimatelja i fotoreportera.

Gosti

Pobednički su bili raspoloženi i gosti naprednjaka – Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, sportista Vlada Mandić, folk pevačica Cakana, Kursadžije i mnogi drugi, koji su međusobno, ali i novinarima, pokušavali da dokažu da su odranije znali da će pobeda biti tako ubedljiva.

Dačić slavio sa naprednjacima

Predsednik SPS Ivica Dačić došao je u sedište SNS na Novom Beogradu i učestvovao u veselju naprednjaka. Dačić se u kasnim večernjim satima, posle obraćanja novinarima u sedištu socijalista, uputio u centralu SNS kako bi naprednjacima i njihovom lideru Aleksandru Vučiću lično čestitao izbornu pobedu. On je, prema nezvaničnim saznajnima, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata poslao SMS Vučiću sa čestitkom. Kasnije je izjavio novinarima da sa Vučićem još nije razgovarao o formiranju nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari