Premijer Aleksandar Vučić može da bude veoma zadovoljan jučerašnjim razgovorima u Berlinu s nemačkom kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, jer je dobio jasnu podršku trenutno najmoćnije države EU, koja je neophodna za nastavak evropskog puta Srbije, kažu za Danas stručnjaci za spoljnu politiku i bivši ambasadori u Nemačkoj i Francuskoj Ivo Visković i Predrag Simić, komentarišući poruke koje je Merkelova uputila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

Prema njihovim rečima, kancelarka je u izuzetno osetljivom trenutku za Evropu i Srbiju stavila akcenat na pozitivne primere, uključujući ekonomske veze Srbije i Nemačke, pa srpski premijer „može da odahne“.

„Imali smo veoma opširnu diskusiju o situaciji i perspektivama Srbije, uključujući i razgovore o ekonomskoj saradnji“, poručila je nemačka kancelarka nakon radnog ručka sa srpskim premijerom. Merkelova je obećala dalju podršku Srbiji u saniranju posledica katastrofalnih poplava, ističući da su odnosi dveju država „izuzetno dobri“.

„Premijer Srbije, čija poseta Berlinu obezbeđuje veliki napredak u saradnji naših zemalja, obavestio me je o ambicioznoj reformskoj agendi koja predstoji, pre svega u domenu borbe protiv korupcije i uspostavljanja transparentnog zakonodavstva. Privredna saradnja sa Nemačkom zavisiće od transparentnosti i stabilnosti pravnog sistema Srbije, na čemu se već dosta radi“, ukazala je Merkelova.

Nemačka kancelarka je konstatovala da je Srbija ostvarila značajan napredak u odnosu sa Kosovom, što je rezultiralo početkom pristupnih pregovora sa EU. U tom kontekstu navela je da se sada otvaraju prva pregovaračka poglavlja i najavila da će se na tome zajednički raditi.

„Srbija, kao i svaka država koja vodi pregovore o članstvu, mora da prođe sav proces, da se otvore sva poglavlja i zaključe. To će značiti rad na vladavini prava, ekonomskom prilagođavanju i poboljšanju odnosa s Kosovom. Ohrabruje što je srpski premijer rekao da, imajući u vidu trajanje procesa, zemlje sa evropskom perspektivom treba da uspostave slobodnu trgovinsku zonu i prilagođavaju se standardima još pre zaključenja pregovora“, rekla je ona.

Merkelova je naglasila da će Nemačka pozvati predstavnike svih zemalja Zapadnog Balkana na konferenciju 28. avgusta, u cilju oživljavanja privrede celog regiona. „Smisao je da svake godine neka od članica EU organizuje takvu konferenciju. Posle Nemačke to će biti Austrija“, objasnila je kancelarka Nemačke.

Srpski premijer, koga je nemačka kancelarka dočekala uz najveće državne počasti, istakao je da Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji, dodajući da se ubrzano radi na reformama. „Naravno da želimo i što više nemačkih firmi kod nas. Ubrzano radimo na reformama i neophodnim zakonima. Srbija će biti simbol stabilnosti. Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije, koja će sa svima u regionu imati dobre odnose“, kazao je on.

Prema Vučićevim rečima, Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za Srbiju i u celoj EU, dok je Srbija mala zemlja da bi bila partner Nemačke, ali da želi da bude njen pouzdan saveznik. Odgovarajući na novinarska pitanja o slobodi medija, Vučić je naglasio da je Srbija demokratska država koja želi da garantuje apsolutnu slobodu medija. „Na tom polju postoje izvesni problemi i Vlada Srbije otvorena je za primedbe, ali primedbe iznošene prethodnih dana nisu tačne. Naša je želja da garantujemo punu i apsolutnu slobodu medija“, rekao je srpski premijer.

Ivo Visković, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj, komentariše za Danas da je iz samog nastupa kancelarke vidljivo da je ona zauzela pozitivan stav i da je svojim izjavama želela da skrene pažnju na ono što je „najmanje sporno“, a to je privredna saradnja.

„Naglasak je stavljen upravo na pozitivne aspekte, a ne na politička pitanja, što je očito dokaz da su razgovori tekli uspešno. U nekoliko navrata Merkelova se čak osmehnula, što pokazuje da je zadovoljna. Koliko sam je upoznao, ona to retko čini. S druge strane, premijer Srbije je ponovio da će Srbija biti dosledan i pouzdan partner Nemačke, što pokazuje da je nastupio prelomni trenutak, odnosno da se Srbija okreće Nemačkoj kao savezniku na svom daljem putu ka EU“, konstatuje Visković.

Komentarišući najavu o održavanju konferencije država Zapadnog Balkana u Nemačkoj, Visković navodi da je reč o pokušaju Nemačke da ojača svoj uticaj u regionu kojim se jedno vreme intenzivno bavila, pa je onda došlo do zastoja. „Imajući u vidu problem u vezi sa Ukrajinom i privredne teškoće Zapadnog Balkana, Nemačka ne želi da se ponovi ukrajinski scenario u ovom regionu. To znači da teži jačanju saradnje između balkanskih država u cilju sprečavanja razornih posledica prirodnih katastrofa i međusobnih sukoba. U tom kontekstu, predlažu se prekogranični projekti“, ističe sagovornik Danasa.

On ukazuje da je tema slobode medija u Srbiji sigurno bila u načelu pokrenuta tokom jučerašnjih razgovora, kao i da je moguće da su to pitanje Merkelova i Vučić „ukratko prodiskutovali“ i kada su razgovarali izdvojeno. „Ti razgovori u četiri oka, kojih je bilo, sudeći prema snimcima, takođe pokazuju da kancelarka veoma uvažava premijera jer ona retko koga pušta u svoje privatno carstvo“, zaključuje Ivo Visković.

Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, kaže za Danas da je Vučić u važnom trenutku dobio podršku Nemačke, kao i da je značajno što kancelarka nije navela nikakve nove uslove za napredak Srbije na putu ka EU.

„Premijer Srbije može da odahne jer je u Berlinu dobio ono čemu se nadao, a to je podrška koja je značajna za rešavanje važnih pitanja, uključujući saniranje posledica poplava, nastavak dijaloga s Prištinom, sprovođenje unutrašnjih reformi. S obzirom na poruke kancelarke Merkel može se reći da je osnažen položaj srpske vlade u okolnostima kada se Evropa suočava sa ukrajinskom krizom. Naravno, od Srbije zavisi koliku će dalju podršku Nemačke dobiti, odnosno u kojoj meri će ispunjavati zacrtane uslove“, rekao je Simić.

Aleksandar Vučić se juče sastao i sa aktuelnim i bivšim šefovima nemačke diplomatije, Frank-Valterom Štajnmajerom i Gidom Vesterveleom, a danas će razgovarati sa nemačkim privrednicima.

Kirbi: Svako ima svoju spoljnu politiku

Niš – Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da svaka zemlja ima sopstvenu spoljnu politiku i interese i da on nije u poziciji da odlučuje o tome koliko bi prijatelja Srbija trebalo da ima. Kirbi je, komentarišući istovremene susrete premijera sa nemačkom kancelarkom, i sa druge strane predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, rekao da svaka zemlja treba da se trudi da zaštiti svoje interese i da ima prijatelja što je moguće više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari