Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče na Tari da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Tadić tvrdi da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa „evropskim partnerima“ u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, kao i da su tekstom zadovoljne Evropska komisija i velika većina zemalja članica EU.

– Mi smo s našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu, jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU, rekao je Tadić, ali uz napomenu da Beograd samostalno pisao rezoluciju.

Tadić napominje da „osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije. On tvrdi da je Srbija, radeći na rezoluciji, poštovala proceduru dogovorenu sa Evropskom komisijom, ali da je sa podnošenjem teksta požurila da je Albanci ne bi preduhitrili svojom rezolucijom.

– Naravno, svesni smo činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije. S druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo i, unutar tog okvira, treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj, objasnio je Tadić.

SAD smatraju lošim to što Srbija nije obavila ozbiljnije konsultacije pre podnošenja rezolucije Generalnoj skupštini UN, kako bi se sve zainteresovane strane saglasile oko teksta, rečeno je beogradskim medijima u američkoj ambasadi u Beogradu.

Šef EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton podelila je državama članicama EU predlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvata mišljenje MSP. U tekstu rezolucije koju je pripremila Eštonova poziva se Generalna skupština UN da pozove obe strane da nastave „razvoj u pravcu dobrosusedske saradnje, demokratije, regionalne i ekonomske saradnje u skladu sa njihovom evropskom perspektivom. Autori ove rezolucije smatraju da će EU uspeti da obezbedi jedinstvo oko suštine teksta, jer su jezik i ton dokumenta „najverovatnije“ prihvatljivi i za pet članica Enije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, ocenio je juče da će srpska politika prema Kosovu doživeti „nokaut“ u Generalnoj skupštini UN, jer rezolucija koju će Srbija podneti nije pisana u saradnji s evropskim partnerima i nema podršku za usvajanje. Vučić je ocenio da će zbog takve politike Srbija do kraja godine da doživi kolaps i bankrot – da će ostati i bez Kosova i bez stranih investicija, pošto će se posvađati sa celim svetom.

Skender Hiseni, šef kosovske diplomatije, najavio je da će, zahvaljujući mišljenju Međunarodnog suda pravde, uskoro veliki broj država priznati nezavisnost Kosova, što mu je, kako je juče rekao u Njujorku“ „lično obećano u više desetina zemalja“. Hiseni će u ponedeljak razgovarati s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, a u utorak će se obratiti SB na sednici o Kosovu i Metohiji.

Poseta Dimitrisa Drucasa

Beograd – Boris Tadić Tadić je je juče preneo Dimitrisu Drucasu, zameniku ministra spoljnih poslova Grčke, da se Srbija o tekstu Rezolucije o Kosovu, konsultovala sa evropskim partnerima i da nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom tog predloga, koji je predat UN. Drucas će iz Beograda, gde će još razgovarati sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i patrijarhom Irinejom, otputovati za Prištinu gde će se sastati sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

Uvredljiv stav britanskog suda o Ganiću

Predsednik Tadić izjavio je i da je uvređen objašnjenjem britanskog suda posle odbijanja zahteva za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana ratnog predsedništva BiH. Tadić je rekao da je „komentar da bi nekome u Srbiji bilo suđeno na osnovu politike, a ne prava, potpuno neshvatljiv“ i da je to za njega lična uvreda i uvreda za Srbiju“, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari