Nada srpske košarkaške javnosti da će se klubovi iz domaćeg prvenstva napokon približiti timovima koji nastupaju u regionalnoj ABA ligi nažalost nije potvrđena činjenicama ni posle ovogodišnjeg Kupa „Radivoja Koraća“. Ubedljivi trijumfi Partizana mt:s, Crvene zvezde DIVA i Hemofarma, odnosno tesne pobede Radničkog iz Kragujevca protiv Vojvodine u četvrtfinalima samo su dokaz da razlika u kvalitetu i te kako postoji.


Iako je košarkaška filozofija Mega Vizure, BKK Radničkog, Vojvodine i Radničkog FMP uglavnom utemeljena na promovisanju mladih igrača koji bi trebalo da predstavljaju budućnost srpske košarke, njihovi nastupi u Nišu verovatno su zabrinuli većinu eminentnih stručnjaka.

Mada se očekivalo da će na završnom turniru biti viđena čitava paleta nadarenih košarkaša koji plene talentom, izraženom individualnom tehnikom i smislom za timsku igru, u kojoj bi maštovitost poput iskre „zaslepila“ nišku publiku, „mršava“ i nedovoljno hrabra igra momaka od osamnaest, devetnaest i dvadeset godina rastužila je većinu onih koji su se nadali da će na Kupu „Radivoja Koraća“ spoznati naslednike trenutne generacije seniorske reprezentacije Srbije.

Doduše, na sivom košarkaškom nebu viđene su i „zvezdice“ koje se stidljivo promaljaju, umesto da prkose tmurnom ambijentu. Iako su od Partizana poraženi dosta ubedljivo (98:69) u ekipi Mega Vizure zanimljivu rolu imali su Miljenović, koji je u tim sa Novog Beograda došao na pozajmicu upravo iz tabora srpskog šampiona, zatim vižljasti centar Čantekin i veoma interesantni bek Jokić, čiji bi skok-šut, građa, tehnika, eksplozivnost i činjenica da je levoruk, trebalo da zaintrigiraju „skauting“ naših najuspešnijih klubova. Ostaće žal što sveukupan nastup Mege u meču sa crno-belima nije obilovao mladalačkom agresivnošću, rastrčanošću, maštovitošću, pošto je upravo duel sa Partizanom morao da posluži pulenima trenera Vukoičića kao dokaz da „dečija mašta zaista može svašta“.

Više se očekivalo od Radničkog FMP koji je neobjašnjivo lako kapitulirao u duelu sa Hemofarmom. U pitanju je tim koji već dve sezone igra u gotovo istom sastavu, takođe, reč je o košarkašima pretežno dvadesetogodišnjacima koji konkurišu za najbolji sastav Crvene zvezde DIVA. Umesto da im ta činjenica bude dodatni podstrek Dimić i Smiljanić, pre svih jer su pretendenti za crveno-beli dres sa Malog Kalemegdana, težili su samoisticanju koje je ličilo na nedopustivo srljanje. Dodatni problem je u tome što Radnički FMP kuburi sa mladim i darovitim plejmejkerom, dok na mestu četvorke Silađi nikako ne uspeva da talenat pretvori u kvalitet.

Vojvodina je nesumnjivo najviše pokazala, što se donekle i očekivalo, budući da u odnosu na Mega Vizuru, Radnički FMP, pa i BKK Radnički ima najiskusniji sastav. Rezervni plej Bogić Vujošević morao je da bude sigurniji, prodorniji i da više traži loptu, budući da je reč o standardnom reprezentativcu u mlađim kategorijama, dok je od „prevejanijih“ košarkaša za oko zapao pre svih Bunić.

BKK Radnički je protiv Zvezde bio u igri uvodnih desetak minuta. Više se očekivalo od prvog pleja Boltića, a najbolji utisak ostavio je mladi Nemanja Rakonjac, na čiju građu i šut struka najboljih naših timova mora da obrati dodatnu pažnju. Mijović i Gacić imaju košarkaški „šmek“ međutim opšti je utisak da u četvrtfinalima nije viđen mladi igrač o kome bi se danima pisalo.

Čair još jednom položio ispit

Niška hala Čair polako postaje najomiljeniji sportski centar u Srbiji. Posle organizacije Evropskog prvenstva za rukometaše, Dejvis kup meča između naše zemlje i Švedske, uspešno su ugošćeni i najbolji košarkaški klubovi u Srbiji. Hala je bila lepo popunjena na svakom meču, dok su večiti rivali imali odličnu podršku. Renovirana, hala je dobila na dodatnom sjaju i zaista bi bila velika šteta da Čair u budućnosti ne dobije organizaciju najznačajnijih događaja u zemlji, budući da Nišlije obožavaju sport u celini.

Sukob Navijača

Niš – Grupa mladića pretukla je u subotu po podne u centru Niša tridesetogodišnjeg Đ. Š. , polomila nekoliko parkovskih klupa i oštetila jedan automobil, saopštila je Policijska uprava u tom gradu. U policiji nisu potvrdili da je reč o navijačkom obračunu, ali su nezvanični izvori kazali da su u sukobu učestvovali navijači Crvene zvezde i Partizana, pred početak utakmica na košarkaškom Kupu „Radivoja Koraća“.

Prema navodima policije, masovna tuča se dogodila u Prijezdinoj ulici preko puta Saborne crkve, Đ.Š. je zadobio lakše telesne povrede, a „u toku je identifikacija i ostalih osoba koje su učestvovale u narušavanju javnog reda i mira. Očevici su kazali da je u tuči povređeno više osoba, ali su se oni „razbežali u strahu od policije“. Nakon tuče mladići su se uputili ka centralnom Trgu kralja Milana, ali su ih tu „opkolili“ pripadnici žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija, a kasnije ih „otpratili“ do sportske hale Čair, gde se igraju utakmice. Uprkos manjim koškanjima, sukob nije nastavljen. Mladići su bili obučeni u crno, sa kapuljačama, ali nisu nosili navijačka obeležja, rekli su svedoci. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari