Komentari: 2
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Danas počinje dopuna „bus plus“ kartica
17/01/2012 23:19 | Dopuna personalizovanih kartica najavljena za 25. januar

Danas počinje dopuna „bus plus“ kartica

Autor: N. R.

Dopuna nepersonalizovanih beskontaktnih smart kartica, kao i prodaja papirnih smart kartica za vozila javnog gradskog prevoza u okviru novog sistema naplate karata „Bus plus“ počinje danas, dok je dopuna personalizovanih kartica najavljena za 25. januar, izjavio je direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac.

- Nepersonalizovane beskontaktne smart kartice građani mogu dopuniti na 800 prodajnih mesta u gradu. Od danas će pored već najavljivanih kategorija svoje elektronske karte moći da kupe i lica starija od 65 godina. Sve dopune će se vršiti elektronskim putem po već utvrđenom cenovniku - rekao je Šarac.

Prema njegovim rečima, sva prava korisnika i cena prevoza ostaju isti, jedino što novi sistem naplate i kontrole prevoza menja jeste način na koji će se pomenuta procedura sprovoditi.

- Kako bi se sugrađani koji koriste vozila javnog gradskog prevoza lakše snalazili od 1. februara, za kada je i najavljen start sistema, od ponedeljka je na terenu i 106 radnika „Bus plusa“ koji edukuju putnike o novom sistemu - objasnio je Šarac.

On je podsetio da su u prodaji četiri vrste kartica. Jedna vrsta je personalizovana beskontaktna smart kartica sa slikom i ličnim podacima korisnika, koja u starom sistemu menja takozvanu legitimaciju ili povlasticu. Ovu vrstu kartice može da koristi jedna osoba i na nju će se uplaćivati mesečni iznos za neograničeni broj vožnji za predviđenu kategoriju korisnika. Nepersonalizovana beskontaktna smart kartica moći će da se dopunjava nebrojeno puta sa najmanjim iznosom u visini karte za jednu vožnju. Papirna smart kartica, namenjena ljudima iz unutrašnjosti koji retko dolaze u prestonicu, kao i turistima, moći da se kupi po ceni od 40 dinara sa kreditom od 600 dinara.

Svi putnici će morati da validiraju karticu, nezavisno od toga koju vrstu kartica poseduju. Na osnovu parametara dobijenih validacijom, stručne službe Direkcije za javni prevoz, dodao je Šarac, imaće mogućnost da planiraju linije i tako organizuju kvalitetniji i brži prevoz putnika.

Izdato 400.000 karata

Beograđanka Jovanka Vuković, diplomirani grafičar, 400.000. je vlasnica „bus plus“ personalizovane kartice, koja je izdata juče oko 15 časova na trećem spratu Beograđanke. „Iznenađena sam, ali i vrlo srećna što sam baš ja kupila 400.000-tu karticu“, rekla je Vukovićeva, kojoj je sistem Bus plus kao nagradu obezbedio besplatnu šestomesečnu pretplatu za Bus plus, a od partnera sistema, MTS, Erste i Tempo, dobiće mobilni telefon, promotivni materijal i paket proizvoda. Iz Bus plusa saopštavaju da danas na 800 prodajnih mesta počinje prodaja i dopuna nepersonalizovanih „bus plus“ kartica, kao i dopuna personalizovanih „bus plus“ kartica za one koji imaju više od 65 godina i koji uplatom od 400 dinara stiču pravo na besplatan javni prevoz u toku cele godine. B. K.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (2)

snežana kneževićsnežana knežević | 19/01/2012 22:17

Broj preporuka: 3 Preporuči Predloži za brisanje

Živim u Surčinu i htela sam da kupim na kiosku 10 pojedinačnih karti za prevoz GSP-a ali ih nisu imali pa mi je prodavačica ponudila papirnu bus plus kartu od 40 d. plus dopuna 600 d. s obrazloženjem da važe od sutra tj. 20.1. Medjutim zvala sam broj koji je ostavljen za kontakt i rečeno mi je da sam prevarena i da ću morati do 1.2. da kupim obične karte na šalterima u GSP jer ih već nema na kioscima štampe. Smatram da sam opljačkana jer sam nezaposlena i svaki dinar mi mnogo znači a ja sada moram ponovo da izdvajam za prevoz dok ova bus plus ne počne da važi. Znači mi tu firmu i grad, koji stoje iza ovoga, finansiramo unapred što nije u redu. Meni ništa ne pada s neba, snalazim se kako znam i umem jer sam ostala bez posla kao tehnološki višak, sada imam 56 godina. Inače na tom kiosku u Surčinu je danas karte bus plus kupilo jako mnogo ljudi naravno i dopunu a da ne mogu da ih koriste. Zar to nije klasična prevara i pljačka naroda. Pozdrav!

prevarena osobaprevarena osoba | 26/01/2012 09:09

Broj preporuka: 1 Preporuči Predloži za brisanje

Meni je juce mesecna markica naplacena 4420 din, iako je u medijima objavljeno da je cena 2 hiljade i nesto. Naime, u Gospodskoj ulici u Zemunu, na kiosku FuturaPlus sam zelela da uplatim mesecnu kartu za gradski prevoz. Prodavacica me je pitala koja sam zona. Ja sam rekla da na sajtu pise da su zone ukinute (u slucaju kada se placa mesecna karta) i da sada markica kosta isto. Ali da sam pre bila zona 2. Onda mi je ona rekla da nije ista cena i da mi ne moze reci cenu dok ne ubaci moju busplus katu u citac. Kada je to uradila izaslo joj je da je za mene cena 4420 din. Ja sam taj iznos platila ali sam kasnije shvatila da sam prevarena jer mi prodavacica nije rekla da mi je naplatila kao da cu koristiti Lastine autobuse, koje inace nikad ne koristim jer sam iz Batajnice. Ocigledno je da sam obmanuta isavetujem svima da se cuvaju ovakvih prevara.