Site name

Novinarka za Danas

Suzana Trninić: Jedan čovek ima odgovore na sva pitanja

Znam jednog čoveka koji ima odgovore na sva pitanja, poručila je u razgovoru za Danas novinarka Suzana Trninić, upitana zašto na televizijama u Srbiji nema političkog dijaloga, niti prostora za već kultne emisije Utisak nedelje i Kažiprst.

15

Piše: Katarina Živanović

Beograd 24. septembar 2017. 08:15

Foto: Medija centar

Naša sagovornica je svoj pečat ovoj emisiji davala u proteklih sedam godina na B92, ali u programskom konceptu TV O2, naslednici devedesetdvojke, nije bilo prostora za ovu emisiju. 

* Emotivno ste se oprostili od gledalaca u poslednjem Kažiprstu. Kako ste vi doživeli odluku o ukidanju emisije? 

- Nisam se time previše bavila. Imala sam informaciju o gašenju imena B92 i prelazak na televiziju sa novim, tržišnim konceptom. Sasvim mi je bilo logično da to znači gašenje emisije koja je bila jedini preostali brend onoga što je B92 predstavljao. Da, odjava emisije bila je emotivna, ali iz sasvim ličnih razloga. To je bio moj dug onima koji su pratili emisiju tih 16 godina, ali pre svega onima koji su je stvorili na Radiju B92. Morala sam da pogledam tada Antonelu (Rihu), Danijela (Bukumirovića), Tamaru (Pupovac), Dašu (Ilić), Marka (Mrkića) i da im kažem - ok, to je to, ljudi, nadam se da vas nisam osramotila. Prema reakcijama nekih od njih, posle te odjave, rekla bih da ipak nisam. 

* Da li je B92, onakvu kakvu je znamo, prestala da postoji promenom imena ili se to desilo ranije? Kada? Zašto ste ostali do kraja? 

- Pitate me nešto što zna svaki čitalac Danasa, a znate i vi sami. Zašto sam ostala? Zato što sam novinar, zato što volim svoj posao i zato što imam odgovornost da ga radim najbolje što mogu. Zato što se uvek borim za ono u šta verujem. Da idem i kukam kako ne mogu da radim, kako mi ne daju, kako je meni mnogo teško, a da me gleda neko od roditelja dece iz NURDOR-a, ili neko od zaposlenih u Goši, pa da me pita da se menjamo? U jednom od poslednjih Kažiprsta gost mi je bio glumac Uliks Fehmiu, jedan veliki car. Saznali su za sudbinu jedne žene koja se decenijama ne miri sa tim da joj je umrlo dete u porodilištu. Da li su tada rekli "e, vidi, baš je ona super" i otišli dalje? Ne! Prave film po njenoj sudbini. Ako to mogu umetnici, da podsećaju time vlast da u parlamentu leži zakon o nestalim bebama, da u javnost vrate tu jako važnu temu, zašto bi neki novinar imao pravo da ga "ne zanima"? Nisam vaspitavana tako da sam samo ja bitna. Naučena sam da se borim. Da se predajem, e, taj film neće gledati. 

* Zbog čega je, kako ste jednom rekli, u Srbiji najnezahvalnije biti novinar? 

- Lestvica nezahvalnih profesija je visoka danas u Srbiji, ne verujem da sam novinare baš stavila na vrh. Svi smo u istom košu, sa lekarima, prosvetnim radnicima, sudijama, advokatima.. To ne govori samo o tim profesijama, to više govori o društvu u kakvom živimo. Mnogo nam je dobro i sve nam je bolje. 

* Da li ste nekad pristajali na kompromise? 

- Svakog dana pravim kompromise. Da li ću da unesem u kuću sav jed iz dana ili ću s osmehom da se posvetim starijem sinu u izazovu - "šta meni može tvoj pubertet, sad ćeš da vidiš", ili mlađem da odgovorim na najvažnija pitanja univerzuma - zašto biljke umiru ako im ne pevaš i zašto se kiflice ne zovu krofne ako su već sa džemom? Moj kompromis je da idem dalje. 

* Zašto na televizijama ne postoje emisije poput Utiska nedelje, Kažiprsta...? Nema političkog dijaloga, debata, suočavanja stavova? 

- Znam jednog koji ima odgovore na sva ova pitanja. Ja lično ne odustajem od stava da je našem društvu, da bi išlo napred, neophodno da se razvija kultura dijaloga, suočavanje sa stavovima koje ne deliš, sa kritikama, sa Srbijom na kraju krajeva. Ušančili smo se u te neke rovove, niko ni sa kim više ne razgovara, svaka kritika stvara neprijatelje, delimo se, mrzimo se, a morali bismo da sednemo, pogledamo gde smo, ko smo i da razgovaramo. To je javno dobro, obaveza pre svega za Javni medijski servis, ali ja ću nastaviti da se zalažem za taj prostor i u svojoj kući. O tome trenutno razgovaramo, kada budem imala više informacija reći ću vam koliko sam u tome bila uspešna. 

Medijska scena

* Šta prvo pomislite kada vas pitaju za medijsku scenu Srbije?

- Namrštim se.

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Commodus

24. septembar 2017.

U Srbij, drugi me na Balkanu ne interesuju, je stvorena slika kroz medije, skolstvo, mitinge...o najuspesnijem narodu na svetu. Ono malo, zanemarujuci broj, novinara koji zele da stvore realnu sliku nase Srbije u svetu, nije popularan u narodu a niti je pozeljan u tom momentu vladajucem rezimu. Za svaki nas problem, nas klasican novinar mora okriviti svet, susedne drzave, prirodne nepogode...inace ode s posla. Posledica toga je da nas je preteklo u svim oblastima po svim izvestajima bar pola Afrike. Na zalost neki mediji koji sebe smatraju nezavisnim vrlo cesto nam daju izjave provereno propalih politicara, koji su se u medjuvremenu i obogatili i na taj nacin gube i ono malo realnih citalaca.

Slavko Petrov

24. septembar 2017.

Postoji nevidljiva linija koja, međutim, uvek može da se oseti i čim je osete, ljudi prestaju da se druže. Nastaje uoči, za vreme i nakon velikih dešavanja u društvu, mahom, raspada država, društveno političkih uređenja, uvek praćena sukobima, velikim razaranjima i velikim osiromašenjem, duhovnim i materijalnim. Zlo u ljudima briše granice prirodnog i humanog u njima samima, čak i prema najbližima. Linija dubokih podela je uvek slična, ali je vreme trajanja, različito. S obzrom da se nikada u istoriji, uz sve navedene negativnosti koje prate ove promene, nije dogodio prelazak iz socijalizma u kapitalizam, zlo u ljudima će ovog puta potrajati mnogo duže negoli nakon prvog ili drugog svetskog rata, jer nakon ovog procesa u Srbiji ne postoji pobednik, poraženi, niti vlast.

Stojan

24. septembar 2017.

Jednostavno ovoj novinarki S. Trninic priroda je podarila i kapacitet da moze da se bori (radi) za opste dobro. Sto sa mnogima i to najvecoj vecini i u vlasti i u opoziciji to nije slucaj. I ne treba ih kriviti zbog toga. Jednostavno nemaju kapacitet za tako nesto i tu se ne moze nista.

Maja

24. septembar 2017.

Gde sad radi Suzana? Pretpostavljam da vise ne radi na 02 tv.

daca

24. septembar 2017.

Jednog ali pravog coveka

lule

24. septembar 2017.

gde ste bili,kada su žuti vladali?

vukša

24. septembar 2017.

Verovatno je sa godinama došlo do prezasićenja gledalaca te emisije i više nije isplativa novim vlasnicima.

Nikola

24. septembar 2017.

Nema jedan covek odgovore za sve, vec vas ima mnogo kojima je lakse da piskaraju nego nesto ozbiljno da rade.drzava nije socijalna ustanova.

Ivana

24. septembar 2017.

Znam coveka, Milan Vujakljija .

Mile

24. septembar 2017.

Smatram da sloboda medija nije ugrozena, iako se svaki dan polemise da je ugrozena. Pravo na slobodno izrazavanje nikome nije oduzeto, samo sto pojedinici iz novinarske branse daju sebi preveliku slobodu. Taj jedan covek je svuda i svima izlazio u susret, pomagao koliko god to bilo u njegovoj moci.

Ema Senić

25. septembar 2017.

Vremena su loša, čak je i Danas postao zanimljiv botovima.

kimi

25. septembar 2017.

Svaka cast ovoj zeni kao i Brankici Stankovic.Riha i beckovicka su malo pozutele ostale sam manje pratio.Ali koja je razlika izmedju njih ione novinarke Pinka kao i izmedju Pinka i B92?Obe privatne tv i svi pomenuti novinari pa opet jedno valja jedno ne valja.Ne bi bilo interesantno iprirodno da smo svi isti i mislimo isto...

Miloš

25. septembar 2017.

Suzana Trninić je dobra novinarka i lako će naći drugi, možda i bolji posao. Onaj koji zna sve zna da ućutka medije i sudstvo. Zna taj svašta i ko zna dokle će Srbija dogurati.O državnim udarima u Crnoj Gori i Makedoniji dosta se govori i piše u svetu. Srbiju to ne zanima iako bulazne da je Srbija u to umešana.

Jony

26. septembar 2017.

Bravo Suzo, ne daj se, samo jako!!!

Petar Petrovic

27. septembar 2017.

Suzana Trninic je nekada bila Suzana Trninic, kao sto je B92 nekada bio B92. Urusena je i novinarka i televizija. Emisije, sagovornici i pitanja su joj bili sve bledji, dok se sve to skupa nije ugasilo. Ne mogu se "u ime profesije" praviti kompromisi koji je unizavaju.