Site name

SANU, KONUS i Nacionalni savet za visoko obrazovanje nezadovoljni tek usvojenim Zakonom o visokom obrazovanju pisali ministru Šarčeviću

Vlast guši autonomiju univerziteta

* Predstavnici akademske zajednice su nezadovoljni i što Ministarstvo prosvete nije prihvatilo većinu predloga pomenutih institucija u cilju poboljšanja početnog teksta zakona

Primena novog Zakona o visokom obrazovanju praktično nije ni počela, a Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) i Nacionalni savet za visoko obrazovanje traže izmenu zakonskih rešenja ili donošenje novog zakona.

2

Piše: V. Andrić

Beograd 06. novembar 2017. 15:00

Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

U pismu upućenom ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u koje je Danas imao uvid, piše da da novi zakon smanjuje dostignute standarde autonomije, što je posebno vidljivo u formiranju Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela sa izraženo pojačanim prisustvom predstavnika delegiranih od struktura izvršne vlasti i smanjenjem predstavnika sa univerziteta. Time se, dodaje se, relativizira uloga ovih institucija, pa i potreba njihovog postojanja.

"U Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje je smanjeno učešće predstavnika univerziteta sa 57 na 35 odsto, a u Upravnom odboru Nacionalnog akreditacionog tela, od sedam članova samo jednog predlažu univerziteti. Izglasana rešenja će se negativno odraziti i na ocenu ostvarenog nivoa autonomije i akademskih sloboda, koju će Evropska asocijacija univerziteta u svom narednom izveštaju dati univerzitetima u Srbiji", navedeno je u pismu ministru, koji su potpisali predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović i predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević.

Predstavnici akademske zajednice su nezadovoljni i što Ministarstvo prosvete nije prihvatilo većinu predloga pomenutih institucija u cilju poboljšanja početnog teksta zakona. Ukazuju da je nakon završetka javne rasprave usledio period "neprihvatljivo poremećene komunikacije, iznenađujućih, neočekivanih i često neprihvatljivih rešenja i nedostupnost teksta u pojedinim periodima procedure njegovog donošenja".

Suočeni sa "stanjem koje uznemirava akademsku zajednicu", članovi tri najznačajnije institucije u oblasti visokog obrazovanja u Srbiji ponudili su da budu partneri Ministarstvu u prevazilaženju ove situacije, što, kako kažu, podrazumeva da u razumnom roku počne zajednički rad na novim zakonskim odredbama, bilo kroz amandmanske intervencije kao privremeno rešenje, bilo kroz artikulisanje teksta novog i modernijeg zakona.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Saučesništvo

06. novembar 2017.

Kostić, Bumbaširević i Popović treba da stanu na čelo ozbiljnog bunta akademske zajednice, a ne da pišu neka pisamca dok Vučić giljotinira fakultete. To je u skladu sa odgovornošću koja im je poverena. Sud istorije će ovakve njihove aktivnosti oceniti kao saučesništvo.

Simanovic Milica

07. novembar 2017.

Kostic, Bumbasirevic i Popovic pokusavaju preko nekog veoma zakasnelog kvazijavnog pisma ministru da isperu usta ne narusavajuci svoj konformizam i apanaze. Ovakva postupanja su univerzitet i Srbiju dovela ovde gde jesu.