Site name

Ministar privrede Goran Knežević

"Obezbeđena dva zahteva radnika Fijata, ali plate..."

Ministar privrede Goran Knežević rekao je jutros za RTS da su Vlada i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavstvom Fijata, kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto i pregovaraju o svojim zahtevima.

5

Piše: Danas Online / RTS

Beograd 17. jul 2017. 09:40

Foto: Dragan Antonić / FoNet

Knežević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni. "Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto", naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji. "Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo ni za koga već da sednu za sto i dogovore se", ističe Knežević.

Ukazao je da je saglasan da je plata u Fijatu mala, ali da ne može Vlada da garantuje njeno povećanje. "Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo", rekao je Knežević.

Podsetio je da su ispunjena dva zahteva radnika - bolja organizacija posla, kao i obezbeđivanje prevoza van standardnog radnog vremena. "Što se tiče povećenja plata mi možemo samo da posredujemo", dodao je Knežević.

Komentarišući pravilo Fijata da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovarački sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi. "Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo", poručio je Knežević.

Naglasio je da u ministarstvo i Vladu nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem za koju štrajkački odbor Fijata kaže da je uputio. "Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros - nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo sa poslovodstvom 'Fijata' i da reše svoje probleme", zaključio je Knežević.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Stefan Grujicevic

17. jul 2017.

Znac nisu im u interesu prava radnika, i ne "navijaju" za nikoga. Pa na tu poziciju si majmune postavljen da bas i "navijas" za radnike, i da se trudis da radis sve u korist radnika, a ne na stetu istih zbog nekih stranaca. A to se u normalnom svetu smatra veleizdajom!

Bojan

17. jul 2017.

Smeniti menadžment Fiat Srbije! Domaći menadžeri su najgori robovlasnici. I ne može korporativno pravilo biti iznad zakona jedne države!

Vozac

17. jul 2017.

Kako da povecaju plate kada su obecali stranim investitorima jeftinu radnu snagu? Za veliku platu stranci ne moraju da dolaze u Srbiju...

Dusan Spasic

17. jul 2017.

Ministar Knezevic se samooslobada obaveze zaboravljajuci da je drzava 33 % vlasnik FCA-a pa prema tome placa svoje clanove Upravnog odbora a za tu platu oni treba da stite drzavne interese.To su ogromne plate za sedenje jednom mesecno i ispijanje kafa na sednicama koje su ocigledno jalove! Vlada sedi na dve stolice jer je i suvlasnik ali i u obavezi da stiti svoje gradane kad je vec Ugovor napravljen kako je napravljen a ocigledno nestrucno u tudu korist!

goran

18. jul 2017.

pa normalno da ne moze da poveca plate kad je prodao radnike kao roblje . Pa zato je Kim Il Vucic i doveden na vlast . Medjutim izgleda da mu ide po planu . Iako beliki lazov i dalje obecava, vidi mu se kraj