Site name

Inicijativa: Ugovor nije vredan 3,5 milijardi

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas, povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića gradilištu "Beograd na vodi", da nije tačna informacija koju su preneli pojedini mediji da je Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi" vredan 3,5 milijardi evra.

5

Piše: FoNet

Beograd 09. novembar 2017. 15:59

Arhivska fotografija: Miroslav Dragojević

Uprkos najavama o investiciji od 3,5 milijarde evra, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi” jasno navodi da navodni investitor nije u obavezi da uloži više od 150 miliona evra (od čega 20 miliona u formi kapitala), istakla je Inicijativa.

Kako je navedeno, u tom ugovoru Srbija je navedena kao garant kredita koje je obavezna da uzme po nejasnim uslovima "investitora" u ukupnom iznosu od najmanje 280 miliona evra.

Baš zbog nesrazmerno velikih ulaganja Srbije u odnosu na ulaganja investitora, ali i zbog brojnih drugih štetnih aspekata ovog ugovora, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je predlog za utvrđenje ništavnosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd navodi", Republičkom javnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je to učinila, jer odredbe Ugovora ne uzimaju u obzir stvarni obim ulaganja u projekat “Beograd na vodi”. Procene, ali i vešto skrivana dokumentacija, govore da su ulaganja naše strane, višestruko veća od ulaganja takozvanog "investitora", dok je potencijalna zarada daleko manja.

Odredbe Ugovora ne pružaju ni garancije da će strateški partner izvršiti svoj deo obaveza. Ipak, odredbama Ugovora o zajedničkom ulaganju, određeno je da strateški partner ostvaruje profit, čak i u slučaju da je do raskida Ugovora došlo njegovom krivicom, dok procenat od izgrađenog zemljišta zadržava, ukazuje Inicijativa.

Razlog za ništavost Ugovora, Inicijativa nalazi i u tome što su predstavnici Vlade Srbije od grada Beograda oduzeli deo ovlašćenja i preneli ih na privredno društvo “Beograd na vodi”, suprotno zakonima.

Predstavnici Vlade RS, Ugovorom su se obavezali da planove, kojima se uređuje izgled obale reke Save, menjaju onako kako to strateški partner želi, neovlašćeno isključujući pravo građana na donošenje odluka koje se tiču njihovog okruženja, kao i mišljenje struke, zaključuje Inicijativa.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vojkan

09. novembar 2017.

Vi ste i dalje, moje veliko razocarenje ...

Jasna Vuksa

10. novembar 2017.

Svako ima pravo da zna šta mu se dešava u gradu.

Bane

10. novembar 2017.

Čista propaganda i neće proći kako je to prolazilo ono iz 90-tih, kada ste na primitivnu glupost i uz obilatu pomoć zapada sa sankcijama Srbiji, sa špijunažama i diverzijama svakojakim na teritoriji Srbije i sa diplomazskim aktivnostima podređenim izolaciji Srbije, konačno tada uspeli da srušite državu. Ovaj put je sve drugačije i kada krenete sa radikalizacijom protesta,ako uopšte budete imali masu za to suočićete se sa zakonima ove države.

dragan

10. novembar 2017.

Pa naravno da je štetan ugovor po državu Srbiju, ali kome se žaliti.Našim sudovima ne vredi, to je isto kao da se žalite Vučiću, koji je zaključio tako štetan ugovor i naredio rušenja u Sava Mali.

deki

14. novembar 2017.

Bane, i ja se nadam da će ednom početi suočavanje sa zakonima u ovoj zemlji. A onda se ni ovima tvojima ne piše dobro. Dotle, ne tupi Frede.