Site name

Premijera komada „Kralj Lir“ u NP Užice

Tragedija o civilizacijskoj stagnaciji

Komad „Kralj Lir“, u režiji Ivana Vukovića i u adaptaciji i dramatizaciji Slodana Obradovića, biće premijerno izveden večeras od 20 časova u Narodnom pozorištu Užice.

Piše: N.Kovačević

Užice 24. januar 2017. 13:59

Fotografija: Iz predstave „Kralj Lir“

To nije prva saradnja sa rediteljem iz Niša, jer je on pre dve godine na užičkoj sceni postavio komad „Svrati, reče čovek“, Ivana Velisavljevića.

U jednom od najpoznatijih Šekspirovih dela igraju užički glumci: Slobodan Ljubičić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Tijana Karaičić, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Aleksandar Vučković, Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Nikola Penezić i Mileta Petrović.

Uz navode da je „Kralj Lir“ „tragedija o prolaznosti, ne samo jednog čoveka već čitavog jednog sveta“, dramatrug Slobodan Obradović poručuje da to može da bude i priča o „čoveku koji živi danas, u vremenu kada je evidentno, na našu žalost, da ne napredujemo na civilizacijskom nivou. Kada u najboljem slučaju - stagniramo“.

- Ta stagnacija, ili činjenica da izbegavamo da se suočimo s njom - kako navodi dramaturg - stvara prozračnu izmaglicu oko svih naših vidika. Na test se stavlja sama snaga zdravog razuma.“

- Ako Kralj Lir nije čovek koji broji poslednje minute, već neko ko drsko izaziva ljudsku prirodu odlukom da razdeli sve što ima (ne misleći na posledice), onda govorimo o prekom moćniku koji iz osionosti i puke sujete čak i ne sanja da će čovek u sukobu sa silama prirode uvek izaći kao gubitnik - napisao je dramaturg.

Scenografiju je uradila Tamara Bušković, kostime Snežana Kovačević, kompozitor je Draško Adžić, a sceski pokret je osmislio Ivica Klemenc.

Reprizna izvođenja su 25. i 26 januara.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.