KKK protiv studenata istorije 1

„Zulu-demokratija“? „Zulu-istoriografija“ i „Zulu-etika“? Mislio sam da Kju-kluks-klan pripada prošlosti i da je postojao samo u SAD.

Kad, evo, tradicije ovog čudnovatog, živopisnog udruženja nastavljaju da žive na stranicama jednog srpskog, proevropskog dnevnika po imenu Danas.

Svetislav Basara, Danasov kolumnista, laureat svih postojećih književnih nagrada u Republici Srbiji, propoveda ideje očeva osnivača režima aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Pre nego što su porobili i opljačkali Zulue, Basarini beli, plavooki gospodari, svojski su se trudili da dokažu da Zului ni čuli nisu za demokratiju, da su im istoričari pristrasni i da su narod bez morala. Posle temeljito sprovedene propagande ove vrste, kolonizacija uvek izgleda kao humanitarna misija. Uvek će se naći i poneki Zulu književnik da svojim sirotim sunarodnicima objasni da su za sve krivi njihova rođena istorija, prostota i populizam.

Nedostatak osnovnog morala ili obrazovanja? Ili višak mlakog piva? U veselju, ispred zadružne prodavnice? To ne znam, ali znam da bi, u zemljama Zapadne Evrope, autor ovakvih kovanica brzo okončao karijeru kolumniste. Verovatno bi ga i sudski gonili, sa sve urednikom lista koji objavljuje ovakve rasističke paškvile.

To ima samo u Srbiji. List koji propoveda evropske vrednosti promoviše rasističke ideje. Basara se, sve uz psovke, bori protiv populizma. Bez ikakve škole i obrazovanja, on istoričarima drži predavanja o istoriji, začinjena uvredama. Tipičan kafanski davež, koji će i astronomima i biolozima, ako ustreba, održati nekoliko besplatnih kurseva. Uz obavezno „ne znaš ti to, sinko, sedi ovde da ti čiča objasni“.

Ali, evo, samouverena neznalica opet se pretvori u Ranjenu Zver. Ovo je još neviđeno: sada se okomio na pisce začuđenih komentara ispod svog psovačkog teksta. Pošto se razračunao sa srpskim populistima i „Zulu-etikom“, evo ga kako junački kidiše i na moje studente.

Ima nečeg duboko nedostojnog, čak i odvratnog u tome kada neuki, agresivni starac, pod uticajem mlakog piva, javno vređa i zlostavlja mlade i obrazovane ljude. Valjda zbog toga ovaj Basarin tekst pobuđuje sasvim posebno gađenje.

Ranjena Zver, uz sve to, gura njušku čak i u tekuće spletke na Filozofskom fakultetu. Da li je neko zaista, kako on to kaže, „naručio“ ove njegove tekstove? Pitao sam studente znaju li zašto se Ranjena Zver okomila i na njih? Zašto se neko ko ne zna šta je univerzitet sada bavi njihovim prosecima? Oni mi rekoše da je jedan kolega docent zaista odjednom počeo da se raspituje o njihovim akademskim postignućima. Čovek je inače na osnovnim studijama imao prosek 8,2, a na završnom master radu 7. Zaista je saradnik Bebe Popovića. Ne zove se Nikola Samardžić, ali on mu je desnica ruka. Ipak, ne verujem da iko može da naručuje pesme i kolumne od velikog Svetislava Basare. Nije on kafanska pevaljka. On je čovek pisac. Ugledan, višestruko nagrađivan srpski književnik.

Autor je istoričar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari