Site name

Izetbegović: Tanjug plasirao lažnu vest i izvrće činjenice

Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

6

Piše: Danas Online

Beograd 14. novembar 2017. 13:31

Foto: EPA/Jak Taylor

"Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsedništva BiH upozoreno da informacija koju su preneli ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti.
POVEZANE VESTI

Burno u BiH: Dodik pominje nezavisnost, a Izetbegović rat

Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete Predsedništva BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da".

Redakciji Tanjuga se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Tanjug je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ja sam

14. novembar 2017.

Manje je BiH priznala BiH nego sto je to Srbija vec ucinila.

Dusan Komadinovic

14. novembar 2017.

Lažna agencija sa lažnim vestima TANJUG, postoji uprkos svim zakonima i služi režimu da održava raspamećene, negativne tenzije sa susednim državama. Time se pravi problemi u Srbiji guraju pod tepih, a politički "jastrebovi" Vulin, Stefanović i naravno njihov mentor kroje nove sukobe, da bi ih zatim uspešno rešavali i spašavali nas od četvrtog balkanskog rata.

Jozef K.

14. novembar 2017.

Nit'''' se nadaj niti će ti doći, ....

Srba

14. novembar 2017.

Magla za siroke narodne masee. Slucaj Ramus Haradinaj. Idu izbori Vucko na ne bas cvrstim nogama a zapadu treba covek koji ce da zavrsi posao oko Kosova. Sve ta glumatanja je samo farsa jer na balkanu zapad vedri i oblaci i on se o svemu pita oni su olupali jednu Srbiju a sad im Vucko i Alija kvare planove ha ha ha. To ti je kao kad danas pise o boginjama zato sto brine o sirokim narodnim masama a ne da vajdi za svoj dzep. Ovaj sljam elita tkz. SRBIJE JASE SA 4 JAHACA APOKALIPSE POSLE KOJE SRBIJA VISE NIKA NECE BITI ISTA.CAK MOZDA I NESTANEMO KO NAROD. BAS ME ZANIMA STA BI TAD DANAS PISAO. AUTOSOVINIZAM JE VRLINA SRPSKE TZV. ELITE . RECIMO OSTAVITE DANAS BEZ DONACIJA OD SVOG TIRAZA I DRAZINIH TEKSTOVA DRAZA NEBI MOGAO NI GACE DA KUPI HA HA HA ZALOSNO AL TAKO JE A ZA KAFANU PIO BI ISPRED SZR RADNJE SEDECI NA GAJBU UZ ZIDARSKO PIVO HA HA HA TO JE DANAD

Prlivoje

14. novembar 2017.

Njveća smejurija će biti kada za izvesno vreme, verovatno ne tako dugo, budemo vratili film i čitali ovo današnje, jučerašnje,........... prepucavanje, nadmudrivanje, tumačenja ko je šta, i u kom kontekstu rekao, prožeto svime i svačime, a glede priznanja Kosova od strane Srbije koje će svakako uslediti. Da li na implicitni ili eksplicitni način, to je manje važno. Samo nije jasno ko će tada izigravati "vjeru", a ko "nevjeru" jer tada neće pomoći "konteksti".

Neško

15. novembar 2017.

Bakir Izetbegović sada pokušava da se izvuče i krivi druge da su loše preneli vest. Sada je svesan greške koju je napravio pa napada druge.