Izetbegović: Tanjug plasirao lažnu vest i izvrće činjenice 1Foto: EPA/Jak Taylor

Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsedništva BiH upozoreno da informacija koju su preneli ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti.
POVEZANE VESTI

Burno u BiH: Dodik pominje nezavisnost, a Izetbegović rat

Umesto da isprave očiglednu „lažnu vest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine“, dodaje se.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete Predsedništva BiH Beogradu“, zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: „Nadam se da“.

Agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da“.

Redakciji Tanjuga se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: „Nadam se da da“.

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: „Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema“.

Tanjug je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – „nadam se“ – jeste neprecizno prenet sa „da“, ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari