Na dan inauguracije nisam radio za Tanjug 1Foto: E-Stock.us Aleksandar Bačlija

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom teksta objavljenog na Vašem portalu dana 13. juna 2017. godine pod naslovom „Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO)“ i pozivam Vas da u što kraćem roku, na Vašem portalu i u dnevnim novinama, objavite sledeće ispravke.

U vašem tekstu se navodi:

„Danas je na slikama identifikovao Milutina Markovića, inače foto-reportera koji radi za Tanjug. (…) Milutin Marković (…) juče nije odgovarao na pozive Danasa i pitanje da li je reagovao na napade SNS obezbeđenja tokom mitinga, i da li je to prijavio policiji ili svojoj redakciji. Iako direktorka Tanjuga tvrdi da ta agencija nije imala foto-reportere na ulicama tokom inauguracije Vučića, Danasu je nekoliko kolega potvrdilo da Milutin Marković radi za Tanjug, a kada pretražujete njegovo ime na internetu, izlazi ogroman broj linkova upravo Tanjuga, na čijim fotografijama je potpisan foto-reporter Tanjuga: Milutin Marković. Na Fejsbuk profilu Milutina Markovića piše da je zaposlen u agenciji Tanjug.“

Želim da objavite sledeće činjenice:

Ja nisam u radnom odnosu u agenciji Tanjug i nemam ugovor sa ovom agencijom, što znači da ne radim u Tanjugu, kako ste vi naveli. Povremeno sam angažovan u Tanjugu kao volonter, kada bi me pozvali usled manjka foto-reportera. Na dan inauguracije Aleksandar Vučića 31. maja 2017. godine, kada su i nastale fotografije koje ste objavili, nisam radio za Tanjug, niti sam ih obavestio o događaju, budući da sam na inauguraciji bio kao frilenser. Ne posedujem Tanjugovu foto-opremu, niti imam njihov službeni telefon, kao što je i navedeno u zvaničnom saopštenju agencije Tanjug, koje je objavila agencija Beta 13. juna 2017. godine.

Potpuno je neprofesionalno da činjenice proveravate na osnovu informacija koje su vam dale kolege, kako ste naveli, ili na osnovu informacija na Fejsbuku.

Takođe, naveli ste da nisam odgovarao na pozive redakcije Danasa. Autorka teksta Snežana Čongradin mi je poslala jednu SMS poruku 12. maja 2017, i nije me pozvala nijednom pre nego što će tekst izaći u štampanom izdanju. To se lako može utvrditi proveravanjem listinga mog telefona. Ja sam pozvao gospođu Čongradin nekoliko sati pošto mi je poslala poruku da je zamolim da zaštiti moj identitet stavljanjem inicijala u tekst „List Danas sutra objavljuje ekskluzivne fotografije: Nasilje nad novinarima na dan inauguracije Vučića (FOTO)“ koji je pušten na vašem sajtu dana 12. juna 2017. godine kao najava za tekst „Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO)“.

Čongradin nije odgovorila na moj poziv, zbog čega sam joj ja poslao poruku u kojoj sam se predstavio, a ona mi je odgovorila i nakon toga mi poslala SMS u kojem stoji broj glavnog i odgovornog urednika Danasa, Draže Petrovića, sa napomenom da očekuje moj poziv. Gospodin Petrović i ja smo se potom čuli preko telefona, kada sam ga ja zamolio da zaštiti moje podatke, što se nije desilo do dana današnjeg.

Autor teksta je fotograf

Objašnjenje

Naša novinarka Snežana Čongradin je 12. juna u 14.58 poslala SMS kolegi Markoviću i dobila potvrdu da je poruka isporučena (dakle, njegov telefon nije bio isključen). Objasnila mu je u poruci da posedujemo fotografiju na kojoj se vidi kako kolegu Markovića dave nasilnici na mitingu SNS, kao i da je prostim uvidom u foto-arhivu Tanjuga jasno da on radi za tu agenciju.

Tek posle dva sata i 45 minuta, dakle u 17.45, kolega Marković telefonom zove Čongradin. Ona se ne javlja, jer nije čula zvono. U 17.46 joj šalje poruku, a ona ga poziva u 17.47 i razgovara s njim oko dva minuta.

U 17.54 mu porukom šalje moj broj telefona. Odmah zatim kolega Marković me poziva. Nas dvojica razgovaramo nekoliko minuta, ja mu kažem da bih apsolutno svakom kolegi uvek izašao u susret, ali ako se javi u neko razumno vreme kada sutrašnje izdanje već nije gotovo i poslato u štampariju. Kažem mu da je njegovo ime još oko 16 sati izašlo na našem sajtu, te da bi sve bilo drugačije da nam je molbu da zaštitimo njegov identitet poslao kada mu je Snežana Čongradin u 14.58 poslala SMS.

Glavni urednik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari