Romni istisnuo Đulijanija u trci za Stejt department? 1Pomirenje s Trampom: Mit Romni Foto: wikipedia

Asošijejtid presu i nekim drugim američkim medijima koji su ranije ove nedelje Rudolfu Đulijaniju, koji se smatra kandidatom za novog državnog sekretara, za otežavajuću okolnost uzeli to što se 2012. u Beogradu sastao sa Aleksandrom Vučićem i drugim liderima SNS, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića, danas se pridružio uticajni Si-En-En.

Đulijanijev „konsultantski posao za srpske političare“ mogao bi predstavljati sukob interesa, smatra ova TV mreža.

Si-En-En navodi kako je Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, u aprilu 2012. posetio Beograd kako bi konsultovao „srpskog političara Aleksandra Vučića koji je u to vreme učestvovao na izborima za gradonačelnika Beograda“. „Vučić, sadašnji premijer Srbije, nekada je bio tvrdokorni nacionalista povezan s autokratom“ Slobodanom Miloševićem, navela je ova TV mreža. Da li je reč o neobaveštenosti ili svesnom plasiranju laži, tek Si-En-En je dodao kako je Milošević „osuđeni ratni zločinac“. Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije umro je, kao što je poznato, neosuđen u Haškom tribunalu u martu 2006. godine.

U daljem delu teksta objavljenom na sajtu ove TV mreže ispravno se navodi: „Kao ministar informisanja poznih devedesetih godina, Vučić je uveo kazne za novinare koji su kritikovali vladu i zabranio neke medije. Vučić je kasnije ublažio svoje stavove i izrazio žaljenje zbog svojih postupaka u prošlosti“.

Si-En-En pominje i to da je Đulijani gostovao u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“. Podseća i na Đulijanijevu izjavu u Beogradu: „Ovde smo da damo savet gospodinu Vučiću, koji se bori za mesto gradonačelnika, o ekonomskom razvoju i o tome kako da organizuje program za razvoj Beograda, da ga napravi velikim svetskim gradom … To su stvari za koje sam ja stručnjak, to je ono što sam radio u Njujorku, a savetovao sam i druge gradove širom sveta … Mi nismo umešani u izbore, nismo nikoga podržali na izborima. Mi smo ovde samo da ga (Vučića) posavetujemo, da mu damo savet. Moja kompanija je za to plaćena, ja nisam. Na taj način kompanija radi“.

Iz procurelog mejla u to vreme vidi se kako je tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton zaključila da je Đulijanijeva poseta Beogradu „sramna“.

U međuvremenu, američki mediji navode da je za nedelju planiran susret novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa sa kandidatom Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2012. Mitom Romnijem. Navodno, Romni je viđen kao budući državni sekretar, a prema izveštajima, on je sada i favorit za tu funkciju, a ne Đulijani, kojem su mediji takođe zamerili, osim navodnog manjka međunarodnog iskustva, i saradnju sa jednom iranskom opozicionom grupom koja je bila na američkoj listi terorističkih organizacija.

Tim povodom se skreće pažnja na uspone i padove u odnosima Trampa i Romnija. Kada su republikanci 2012. izabrali Romnija za predsedničkog kandidata, on je podršku zatražio i od Trampa, hvalivši njegovu „izuzetnu sposobnost da razume kako naša ekonomija funkcioniše“ i izuzetnu sposobnost da „otvara radna mesta“. Tramp mu nije ostao dužan.

„Čast mi je, zaista mi je čast da podržim gospodina Romnija. On neće dozvoliti dalje dešavanje loših stvari našoj zemlji. Znam ga i on je sjajan momak. On je srdačan, pametan, tvrd orah, a to je ono što ovoj zemlji treba. Treba nam neko ko je žilav“, rekao je tada Tramp.

Ove godine se, međutim, sve promenilo. Romni je u martu sugerisao da bi nominacija Trampa za republikanskog predsedničkog kandidata predstavljala katastrofu. „Da budem jasan. Ako mi republikanci odaberemo Donalda Trampa za našeg kandidata, perspektiva sigurne i prosperitetne budućnosti biće umanjena u ogromnoj meri“, rekao je tada Romni. A bio je i još jasniji: „Donald Tramp je folirant, prevarant … on američku javnost pravi budalama“. Tramp Romniju ponovo nije ostao dužan.

„Da sam mu rekao ‘Mit, padni na kolena’ – on bi pao na kolena“, tako je Tramp opisao svojevremenu želju Romnija za njegovom podrškom. „Mit je bio katastrofa kao kandidat. On nas je uništio“, zaključio je proletos Tramp.

Izgleda da je došlo vreme za novo pomirenje.

Abe se sastao s Trampom

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da ima veliko poverenje u novog predsednika SAD Donalda Trampa, pošto se s njim sastao u četvrtak uveče u „Tramp kuli“ u Njujorku. On je rekao da je na sastanku bila „topla atmosfera“ i da je razgovor bio iskren. To što je sastanku prisustvovala Trampova ćerka Ivanka, inače član njegovog tranzicionog tima, podstaklo je spekulacije japanskih medija da bi ona mogla postati nova ambasadorka SAD u Japanu, umesto Kerolin Kenedi, ćerke bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, koja je trenutno na toj dužnosti. Abe je, navodno, predložio Trampu da se sastanu pošto je na putu ka Peruu „svratio“ u Njujork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari