Trampova ofanziva šarma 1Foto: Fonet/AP

Tranzicioni tim novoizabranog predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa nastoji da popravi njegove odnose sa istaknutim republikancima u susret inauguraciji 20. januara.

Poslednji u nizu partijskih vođa s kojima se Tramp sastaje ovih dana je Rik Peri, dugogodišnji guverner Teksasa, koji je takođe pretendovao da bude predsednički kandidat, ali je odustao još u septembru prošle godine. Potom je podržao senatora Teda Kruza, a kad se ovaj u maju povukao, prešao je na stranu Trampa.

U nedelju je sa novoizabranim predsednikom razgovarao i guverner NJu DŽerzija Kris Kristi, još jedan bivši republikanski pretendent koji je odustao u Trampovu korist i koji je, prema spekulacijama medija, „žrtva“ Trampovog zeta DŽareda Kušnera, na čije je urgencije navodno smenjen sa mesta šefa tranzicionog tima. Tramp i novi šef tranzicionog tima, kandidat za potpredsednika SAD Majk Pens, sa njim su se sastali u Trampovom privatnom golf klubu u Bedminsteru, NJu DŽerzi, gde se tim preselio iz Trampove kule na Menhetnu. Kristi je izjavio da su navodi o njegovom sukobu s Trampom „naduvani“.

Tramp je posle sastanka izjavio da je Kristi „veoma talentovan čovek“, ali nije želeo da govori o njegovoj mogućoj ulozi u administraciji.

Dan ranije se novi predsednik sastao sa Mitom Romnijem, republikanskim kandidatom za predsednika na izborima 2012. Susret Trampa i Romnija predstavlja pomirenje posle sukoba koji su imali. Romni je upozoravao da bi izbor Trampa za republikanskog kandidata bio „katastrofa“, te da je on prevarant, dok je Tramp sugerisao da je Romni neurotičar i da je 2012. bio spreman da ga moli na kolenima kako bi podržao njegovu kandidaturu.

O sastanku su obojica govorila pozitivno. Romni je, kako je potvrdio Foks njuzu Majk Pens, jedan od Trampovih kandidata za državnog sekretara. A to su još i bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama DŽon Bolton, senator iz Tenesija Bob Korker, guverner Južne Karoline Niki Hejli, s kojim se Tramp sastao prošlog četvrtka, i bivši gradonačelnik NJujorka Rudolf Đulijani.

U subotu je Tramp razgovarao i sa penzionisanim generalom DŽejmsom Matisom, mogućim kandidatom za sekretara za odbranu, milijarderom Vilburom Rosom, viđenim za mesto sekretara za trgovinu, Đulijanijem i državnim sekretarom Kanzasa Krisom Kobačem, protivnikom ilegalne imigracije koji je upravo u vezi s tom temom Trampa savetovao tokom kampanje.

Ranije prošle nedelje je u Trampovoj kuli na Menhetnu boravio Ted Kruz, senator iz Teksasa i bivši Trampov rival. „Mislim da smo imali veoma dobar i produktivan razgovor o tome kako da radimo zajedno i ispunimo obećanja data narodu“, izjavio je Kruz. U petak je Tramp nominovao senatora iz Alabame DŽefa Sešonsa za državnog tužioca, a kongresmena Majka Pompea za direktora CIA, čime je napravio „oštar zaokret udesno“, navodi Foks njuz.

Takođe je penzionisanog general-pukovnika Majkla Flina predložio za savetnika za nacionalnu bezbednost. Flin, bivši šef vojne obaveštajne službe, svojevremeno je optužio administraciju predsednika Baraka Obame da je preblaga prema terorizmu, dok je islam označio kao „političku ideologiju“ i „pokretača ekstremizma“.

Obama o realnosti

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je svog naslednika Donalda Trampa da „mnoge svoje kontroverzne politike“ neće moći da sprovodi pošto preuzme Belu kuću, prenosi Gardijan. U svom poslednjem spoljnopolitičkom govoru na samitu Apeka u Peruu Obama je rekao da „ne može da garantuje“ da Tramp neće pokušati da primeni „kontroverzne stavove“ iz kampanje, te da će ga „realnost prisiliti da se prilagodi“. Obama ne namerava, kako je rekao, da bude stalni kritičar Trampa, ali će zadržati pravo da govori ako on pogazi izvesne „vrednosti ili ideale“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari