Gasovod u Sredozemlju konkurent Severnom toku 1Foto: EPA / PAVLO PALAMARCHUK

Evropska unija i njene tri države-članice podržale su plan da Izrael smanji zavisnost Evrope od Rusije kada je reč o snabdevanju gasom.

Na sastanku u Tel Avivu u ponedeljak Evropska komisija i ministri iz Kipra, Grčke i Italije potpisali su sporazum da se izgradi novi gasovod od Izraela do Evrope. Gasovod Ist Med (Istočno Sredozemlje) dug 2.200 kilometara bi povezivao Izrael i gasna polja u blizini kiparske obale s Grčkom i Italijom. Planira se da proradi 2025. i da ima kapacitet od 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Govoreći u Tel Avivu u ponedeljak, komesar EU za energetiku Migel Arias Kanete kritikovao je konkurentski ruski projekat Severni tok 2. „Severni tok je gasovod koji ničim ne doprinosi sigurnom snabdevanju EU“, rekao je Kanete. On je dodao da je strategija Komisije da „unese raznolikost među izvorima, rutama i snabdevačima“ i nagovestio da je Izrael bezbedniji partner od Rusije, koja koristi gas da ucenjuje susedne zemlje. „Kipar i Izrael su veoma pouzdani partneri“, rekao je Kanete. Budući da se Severni tok 2 ne dopada baltičkim, centralnoevropskim i nordijskim državama, Kanete je dodao da je izraelski projekat „gasovod koji ujedinjuje i koji će imati punu podršku svih država-članica Evropske unije“.

Izraelski ministar za energetiku Juval Stajnic je rekao da su američke investicione banke, kao što su Goldman saks i JP Morgan, vrlo uzbuđene zbog projekta od šest milijardi evra nakon što su saznale da u njemu učestvuje i Komisija. „Kada su čuli da iza toga stoji evropski komesar za energetiku i da je spreman da pruži neki oblik pomoći, to je bilo veoma korisno“, rekao je Stajnic. Prema njegovim rečima, dosadašnja količina gasa koja je iskopana za izvoz, odnosno više od 500 milijardi metara kubnih, predstavlja „samo vrh ledenog brega“.

Karlo Kalenda, italijanski ministar za ekonomski razvoj, rekao je da će na samitu na Siciliji u maju Rim za gasovod tražiti podršku G7 kluba bogatih nacija, koji uključuje Kanadu, Japan i SAD. Kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis je rekao da će projekat pokazati potencijal regiona da bude alternativni snabdevač EU. Mnogo veći gasovod Severni tok 2 osmišljen je tako da od 2020. godišnje transportuje u Nemačku 55 milijardi metara kubnih, čime bi gas bio koncentrisan u rukama Rusije i Nemačke. Međutim, u vezi s njim se postavljaju otvorena pitanja da li bi se zakoni EU primenjivali kada je reč o njegovom pomorskom delu, a tu su i žalbe poljskog regulatora za energetiku. Rusija je, međutim, već počela da kupuje delove za izgradnju gasovoda. Gasovod Ist Med će prolaziti kroz kiparske vode da bi se izbegle pomorske zone zbog kojih se Kipar spori s Turskom, kao i turski severni deo Kipra.

Međutim, saradnja EU i Izraela nosi sa sobom druge političke rizike, piše EUObzerver. Prema izraelskom listu Harec, izaslanik EU u Izraelu žestoko je prošle nedelje kritikovao način na koji Izrael tretira Palestince. On je rekao da se izraelski nalozi za iseljenje na Zapadnoj obali smatraju „prisilnim transferima“ koji predstavljaju kršenje „obaveza“ koje Izrael kao „okupatorska sila“ ima prema Ženevskoj konvenciji. Ambasador Lars Faborg Andersen je na sastanku sa glavnim zvaničnikom izraelskog Ministarstva spoljnih poslova pročitao saopštenje EU, koje su odobrile svih 28 država-članica u Političkom i bezbednosnom komitetu bloka. Evropska služba za spoljne poslove je planirala da održi samit sa Izraelom u februaru u cilju unapređenja odnosa, ali su planovi otkazani nakon intenziviranja širenja izraelskih naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari