Ubedljiva pobeda Makrona 1Foto: EPA / BERTRAND GUAY

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona „Republika u pokretu“ ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima i u parlamentu koji ima 577 poslanika imaće između 355 i 360 mesta, pokazale su ankete sa biračkih mesta.

To je dosta manje nego što se predviđalo posle prvog kruga izbora, ali je dovoljno da Makron ima ubedljivu većinu u Donjem domu Nacionalne skupštine.

Najveća opoziciona partija biće Republikanci, koji će u novom sazivu imati između 125 i 133 poslanika, a debakl su doživeli do sada vladajući socijalisti, jer će ih zastupati između 45 i 49 poslanika.

Prema nepotpunim zvaničnim rezultatima, na osnovu 57 odsto prebrojanih glasačkih listića „Republika u pokretu“ vodi sa 41 odsto glasova, a drugi su Republikanci sa 23 odsto.

Nacionalni front Marin le Pen demantovao je prognoze da neće ući u Parlament i ima deset odsto glasova, dok su socijalisti dobili svega 6,2 odsto, saopšptilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je AP.

Ostavka lidera socijalista 

Lider francuske Socijalističke partija Žan Kristof Kambadeli podneo je večeras ostavku posle katastrofalnog rezultata koji je do sada vladajuća stranka ostvarila na parlamentarnim
izborima.

Odluku sam doneo bez gorčine i besa, svestan šta mi je dužnost u ovom krucijalnom trenutku za levicu. Mirno prihvatam sopstvenu odgovornost, rekao je Kristof Kambadeli, preneo je Mond.

Svojim naslednicima on je poručio da levičarski pokret sada mora iz temelja da se menja.

Posle ovoga levica mora da promeni sve – oblik delovanja, ideje i organizaciju. Neophodno je pokrenuti novi ciklus, poručio je Kristof Kambedeli.

Socijalistilka partija je na ovim izborima doživela najteži poraz otkako postoji, pošto u novom sazivu Nacionalne skupštine najverovatrnije neće imati ni od 50 poslanika, skoro 230 manje nego što je dobila na prethodnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari