Stranke desnog centra pobednice lokalnih izbora u Italiji 1Đenova Foto: Miloš Majstorović

Prvi rezultati izbora za gradonačelnike u Italiji pokazali su pobedu stranaka desnog centra.

Prvi put u proteklih 50 godina, Đenova koja je tradicionalno levičarsko uporište, kako navodi Hina, vrlo je verovatno da će preći u desni centar. Kandidat koji ima podršku protivmigrantske Severne lige i stranke Napred Italija Silvija Berluskonija dobiće oko 54 odsto glasova, dok će 46 odsto dobiti kandidat koga podržava vladajuća Demokratska stranka (PD), pokazali su rezultati dosadašnjih prebrojanih glasova.

Prema pisanju medija, ovi izbori predstavljaju nazadovanje za čelnika PD-a i bivšeg premijera Matea Rencija, koji je odlučio da ostane u pozadini u kampanji nakon unutrašnjih podela u svojoj stranci.

Za izbor gradonačelnika glasalo se više od sto italijanskih gradova. Očekivano je bilo učvršćivanje pozicije stranaka desnog centra, uoči parlamentarnih izbora, prenosi Hina, koji se održavaju za manje od godinu dana.

Oko 4,3 miliona glasača vratilo se na birališta u svojim mestima koja nakon prvog kruga izbora 11. juna nisu dobila vođstvo, jer nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova. Iako je glasanje u nedelju bilo poslednje pre opštih izbora, zbog lokalnih faktora ono ne može dati pravu sliku popularnosti stranaka na nacionalnom nivou.

Na primer, stranka Pet zvezda je u drugi krug prošla u samo jednom od 25 gradova, no ona je prema mnogim anketama najpopularnija stranka u državi.

Usprkos tome, nedeljni izbori mogli bi da deluju kao poziv na ujedinjenje stranaka desnog centra koje su suprotstavljene na nivou Italije. Njihovi rezultati iz prvog kruga pokazuju da bi mogle postati važan igrač na opštim izborima ako se ujedine pod jednim čelnikom.

Čini se da će oko 10 pokrajinskih prestolnica koje je držao levi centar preći desnom centru.

Đenova je poslednji u nizu nedavnih poraza koje je pretrpeo PD u svojim tradicionalnim uporištima. Prošle godine je izgubio Torino i Rim, koje je osvojila stranka Pet zvezda. Nakon delimično prebrojanih glasova desni centar, takođe, vodi u severnim gradovima Veeoni, Komu, Pjaćenci, Monci i Pistoji, te Katancaru na jugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari