Demonstranti u Bejrutu pokušali da osvoje Američku ambasadu 1Foto: Fonet/AP

U više bliskoistočnih i većinsko muslimanskih država nastavljeni su protesti zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U dosadašnjim protestima u Gazi i na Zapadnoj obali ranjeno je oko hiljadu, a poginula četiri Palestinca, dok je danas bilo najžešće u Bejrutu. Stotine demonstranata se okupilo ispred Američke ambasade u glavnom gradu Libana. Demonstranti su zgradu gađali Molotovljevim koktelima, a policija je bila prinuđena da upotrebi suzavac i vodene topove kako bi ih sprečila da uđu u Američku ambasadu.

Nakon Saveta bezbednosti UN, čijih je 14 članova osudilo odluku američkog predsednika, pa je američka ambasadorka Niki Hejli na sednici održanoj u petak uveče, bila usamljena u odbrani Trampa, o Jerusalimu je raspravljala i Arapska liga u subotu uveče u Kairu. Na vanrednom sastanku ministara inostranih poslova Arapske lige koji je završen oko tri ujutru u noći između subote i nedelje, kritikovana je Trampova odluka, a predsedavajući Ahmed Abul-Gejt je pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Kako prenosi AP, Abul-Gejt je istakao da odluka o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu i predstavlja „legalizaciju okupacije“. Većina ministara je upozorila na negativne posledice Trampove odluke i moguće jačanje ekstremista.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki je predložio da Arapska liga UN podnese nacrt rezolucije kojom se osuđuje Trampova odluka. Nije jasno kako bi takva rezolucija prošla zbog američkog prava na veto, ali Maliki je upozorio da će se, ukoliko arapske zemlje ne reaguju odlučno „dogoditi još mnogo tragedija”. Ministar spoljnih poslova Libana Gibran Basil je ukazao da bi ova „nesreća trebalo da ih ujedini i trgne iz sna“. „Neka se zna da nam istorija nikada neće oprostiti, a naša budućnost neće biti ponosna na ono što smo učinili“, kazao je Basil. O Trampovoj odluci raspravljaće i Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja 57 država članica, na vanrednoj sednici u sredu u Istanbulu.

Izraelski zvaničnici, sa druge strane, nastavljaju da veličaju Trampov potez. Premijer Benjamin Netanjahu je juče stigao u zvaničnu posetu Parizu, gde mu je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, a za danas je planirana njegova poseta Briselu, EU i razgovor sa Federikom Mogerini, komesarkom za spoljnu politiku. Zemlje EU, kao i Makron i Mogerini su oštro kritikovali Trampovu odluku, te se, kako piše dnevnik Džeruzalem post očekuje „hladan doček“ izraelskog premijera. Netanjahua to sigurno neće pokolebati, te je pred poletanje za Pariz najavio da će odlučno braniti stavove svoje zemlje i „istinu“. „Nisam spreman da prihvatim dvostruke standarde Evrope. Od njih sam čuo osude Trampove istorijske odluke, ali ne i osude raketnog napada na Izrael“, izjavio je Netanjahu. Uoči njegovog dolaska u Parizu su održani masovni protesti protiv SAD i Izraela i nešto manje demonstracije podrške. Netanjahu, čija je pozicija značajno ojačala nakon Trampove odluke, ipak je suočen i sa domaćim problemima. Hiljade Izraelaca okupilo se u Tel Avivu na protestu protiv korupcije i pozvalo premijera Benjamina Netanjahua da podnese ostavku.

Demonstranti u Bejrutu pokušali da osvoje Američku ambasadu 2

Lokalni mediji procenjuju da se na redovnim demonstracijama okupilo više od 10.000 ljudi, a manji protesti su održani i u drugim izraelskim gradovima. Netanjahu je ispitivan u dva slučaja i policija navodi da ga sumnjči za učešće u primanju mita, prevari i kršenju poverenja. Izraelski premijer je više puta odbacivao te navode i nazivao ih lovom na veštice kojim rukovode neprijateljski mediji.
Iako je EU osudila Trampovu odluku, ocenjujući da je reč o potezu suprotnom međunarodnom pravu koji može da ugrozi uspostavljanje mira između Palestinaca i Izraelaca, pojedini evropski političari su već počeli da daju drugačije izjave. Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe, koji ima šanse da postane ministar inostranih poslova u budućoj koalicionoj vladi, izjavio je bečkom dnevniku Kurir da bi želeo da premesti ambasadu svoje zemlje u iz Tel Aviva u Jerusalim. Međutim, ističe da je Austrija neutralna zemlja i da mora da pazi da ne preduzima sama neke akcije, već u saglasnosti sa EU, uz određenu tendenciju.

Češki predsednik Miloš Zeman, poznati evro skeptik, kritikovao je EU da je „kukavica“, komentarišući reakciju Brisela nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.“EU, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom“, rekao je Zeman.

Bojkot Pensa

Palestinski predsednik Mahmud Abas neće održati planirani sastanak sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, koji u drugoj polovini meseca dolazi u kraću bliskoistočnu turneju. „Neće biti Abasovog sastanka sa američkim potpredsednikom u Palestini. SAD su prešle sve crvene linije odlukom o Jerusalimu“, naglasio je Abasov diplomatski savetnik Madždi al Haldi.Al Haldi. Bela kuća je upozorila da bi otkazivanje sastanka bilo „kontraproduktivno“. Pensa će bojkotovati i glavni imam najpoznatijeg islamskog univerziteta Al-Azhara u Kairu šeih Ahmed El-Tajeb, ali i poglavar koptskih pravoslavaca Egipta papa

Tavadros Drugi. Koptski poglavar odbija da se sretne sa Pensom zbog Trampove odluke o Jerusalimu, u pogrešno vreme i bez obzira na osećanja miliona Arapa.

Teheran Rijadu nudi obnovu veza

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je Iran spreman da obnovi veze sa Saudijskom Arabijom ako prestane da bombarduje Jemen i prekine svoje navodne veze s Izraleom.

U emitovanom govoru, Rohani je rekao da bi regionalni rivali mogli imati dobre odnose ako Saudijska Arabija okonča “lažno prijateljstvo” s Izraelom i zaustav nehumano bombardovanje Jemena, gde se koalicija predvodjena tom zemljom bori protiv pubunjenika Huta, saveznika Irana. Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Iranom u januaru prošle godine, nakon što su iranski demonstranti napali saudijske diplomatske misije u odgovoru na pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika disidenta. Napetost je porasla ponovo u novembru kadu su Huti ispalili balističku raketu koju je Rijad presreo. Saudijska Arabija ne priznaje Izrael, oštro je osudila Trampovu odluku o Jerusalimu, ali mnogi na Bliskom istoku smatraju da je Rijad blagonaklon prema potezima Vašingtona i da indirektno sarađuje sa Izraelom.

Hejli: Možemo da radimo što želimo

Sjedinjene Američke Države mogu da urade sve što žele kada je u pitanju preseljenje njihove ambasade, izjavila je stalna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli. Imamo pravo da uradimo sve što poželimo po pitanju raspoređivanja naših ambasada, rekla je Hejli za „Foks njuz“. Ona je navela da Savet bezbednosti UN i čitava međunarodna zajednica treba da prihvate da zastrašivanje Izraela ne pomaže rešavanju mirovnog procesa, prenosi Sputnik. Treba biti pravedan i prema Izraelcima i prema Palestincima, dodala je ona. Ranije je Rusija pozvala SB UN da ponovo hitno pokrene proces rešavanja palestinsko-izraelske krize.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari