Prisustvo Ivana Bogdanova na stadionu Partizana tokom utakmice između Srbije i Albanije nije sporno, barem sa pravne tačke gledišta. Naime, njemu nije određena zabrana prisustva sportskim priredbama zato što je zakonska odredba koja to omogućava usvojena tek 2009. godine, rekla je za Danas Ivana Ramić, sutkinja i portparolka Prvog osnovnog suda.

Bogdanov je bio jedan od prvih navijača koji je utrčao na teren na utakmici između fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije. Kako je u javnosti postao poznat pošto je 2010. godine predvodio nerede u Đenovi zbog kojih je prekinuta utakmica između Italije i Srbije, nameće se pitanje zbog čega je njemu i dalje dozvoljen pristup sportskim manifestacijama.

Ivana Ramić je bila sutkinja u slučaju Ivana Bogdanova koja ga je 2012. godine zbog tuče sa policijom osudila na dve godine zatvora.

– Krivični zakon kojim se kao jedna od sankcija predviđa i zabrana prisustva sportskim priredbama je usvojen 2009. godine, a incident zbog kog je Bogdanov osuđen se desio 2006. godine. Stoga, nije postojala pravna osnova za izricanje takve kazne, jer zakon ne može da se primenjuje unazad. Pitanje je i da li bi u tom konkretnom slučaju takva zabrana bila primenjiva, jer se incident nije desio na stadionu – kaže Ivana Ramić.

Iako se u medijima uz njegovo ime najčešće spominje incident u Đenovi, Bogdanov ima podugačak policijski dosije. Prema pisanju medija, do sada je protiv njega podneto najmanje pet krivičnih prijava. Bogdanovu, koji je jedan od vođa navijača Crvene zvezde, na teret se stavlja učešće u tuči u jednom beogradskom restoranu iz 2005. godine, dilovanje droge, napad na grupu navijača iz Slovenije iz 2006. godine. Pre nekoliko meseci je bio uhapšen u Kotoru, zbog sumnje da je pokušao da iznudi novac od jednog biznismena iz Beograda.

Bogdanova je posle utakmice u Đenovi uhapsila italijanska policija. Proveo je u pritvoru nekoliko meseci kada ga je Italija izručila Srbiji uz zabranu ulaska u zemlje EU u periodu od pet godina. Od 24. maja 2011. do 24. marta 2013. bio je u zatvoru zbog napada na policajce iz 2006. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari