Zakon o javnim preduzećima neće biti usvojen do 4. avgusta, iako se u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića nalazi na spisku propisa koji bi trebalo da budu usvojeni u prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz Vlade, na nacrtu ovog zakona tek je počelo da se radi, tako da se njegovo usvajanje „ne može očekivati u skorijem periodu“.

Osim ovog zakona, preostalo je još više od deset iz ekspozea koje bi trebalo usvojiti u narednih nedelju dana, među kojima su i zakoni o državnim službenicima i registru korisnika javnih sredstava. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ističu za Danas da je trenutno u izradi zakon o zaposlenima u jedinicima lokalne samouprave i autonomnim pokrajinama, kao i da su u planu izmene Zakona o državnim službenicima. Ta dva zakona, kako objašnjavaju, će se oslanjati u principima i ciljevima jedan na drugi kako bi se uredili radno-pravni odnosi i status zaposlenih.

„Nacrt zakona o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave i autonomnim pokrajinama trebalo bi da prođe konsultacije, počevši od ove nedelje. Na jesen se priprema i paket zakona koji će za cilj imati sveobuhvatniju reformu državne uprave i uspostavljanje javno-službeničkog sistema“, navode u ministarstvu koje vodi Kori Udovički, napominjući da će taj paket zakona doneti i krupnije izmene Zakona o državnim službenicima.

Premijer Vučić je nedavno rekao da će do 4. avgusta, kad je 100 dana Vlade, biti ispunjeno sve što je izneo u ekspozeu, osim smanjenja plata. „Sve od A do Š“, najavio je premijer. Za sada su usvojeni samo zakoni o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju. Juče su na sednici Vlade Srbiji usvojeni i zakoni o stečaju i privatizaciji, kao i set od tri medijska zakona, čije se usvajanje u parlamentu očekuje tokom ove sedmice.

Da bi sve bilo po premijerovom planu do 4. avgusta, sa spiska iz ekspozea trebalo bi da bude usvojen još i zakon o planiranju i izgradnji, koji je iz resornog ministarstva najavljen inače tek za septembar. Zatim, tu su i zakoni o stranim ulaganjima, o privremenom usklađivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava, odnosno platnim razredima, potom o registru korisnika javnih sredstava i njihovih zaposlenih i angažovanih lica, o osiguranju, o hipoteci i o zaštiti uzbunjivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari