Recept nedelje: Kremasti rolat sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kremasti rolat sa makom je jedan od slatkiša koji su mi doneli priznanje na Reviji torti (Etno sajam 2016.) U pitanju je kategorija „domaće torte“ i osvojeno prvo mesto.

Kremasti rolat sa makom, sastojci

Za biskvit:

5 belanaca

5 kašika šećera

5 kašika mlevenog maka

5 kašika ulja

2 kašike brašna

2 žumanceta

Za krem:

3 dl mleka

30 g gustina

3 kašike šećera

100 g bele čokolade

50 g margarina ili maslaca

80 g šlaga u prahu

Recept nedelje: Kremasti rolat sa makom 2

Kremasti rolat sa makom, priprema

Biskvit:

Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi. U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.Pomešajte obe smese. Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je. Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni. Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Krem:

Sjedinite gustin, mleko i šećer. Skuvajte na uobičajen način – kada provri, kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte još malo dok se ona ne istopi. U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade. Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi. Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.

Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat.

Recept nedelje: Kremasti rolat sa makom 3

Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.

A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem. Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite. Poželjno je da kremasti rolat sa makom „prenoći“ pre sečenja. A ostatak žumanaca?!

Ja sam ih stavila u proju…

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari