Site name

Povodom 1. avgusta, Svetskog dana borbe protiv raka pluća, otpočela kampanja "Živi život punim plućima"

Pušenje je glavni rizik za nastanak karcinoma pluća

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate.

1

Piše: I. N.

09. avgust 2017. 17:00

Foto: Fonet/ Dragan Gogic

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. Od raka pluća u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Iz tih razloga, Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju "Živi život punim plućima", koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu - karcinoma pluća.

O razlozima pokretanja kampanje donedavna predsednica Respiratornog udruženja Srbije prof. dr Dragana Jovanović je kazala da je neophodno da struka pozove i mobiliše širu društvenu zajednicu (vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince).

- Potrebno je da svi zajedno podignemo svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem možemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja. Takođe želimo da pružimo podršku već obolelim pacijentima i ukažemo na načine poboljšanja kvaliteta života i lečenja obolelih od raka pluća - rekla je Jovanovićeva.

Šanse za uspešno izlečenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, naglasila je prof. Jovanović, ali i dodala da se u poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

- Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije - istakla je Jovanović.

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

krle

09. avgust 2017.

Bitno da RFZO više "ne prepoznaje" sredstva za fluorografiju.