EU: Izvoz električnih i hibridnih automobila zabeležio petostruki rast 1Foto: Pixabay/paulbr75

Evropska unija je 2020. godine izvezla blizu 5,2 miliona automobila (benzince, dizel, električne i hibridne automobile), dok je uvezeno tri miliona automobila.

Benzinski automobili činili su većinu izvezenih automobila (64 odsto izvoza automobila van EU), zatim dizel automobili (22 odsto) i električni i hibridni električni automobili (14 odsto).

Što se tiče uvoza, benzinski automobili su činili više od polovine uvoza automobila (53 odsto), zatim električni i hibridni električni automobili (30 odsto) i dizel automobili (18 odsto).

Kada se detaljno pogleda, od 725 hiljada izvezenih električnih automobila i hibridnih električnih automobila, gotovo polovina njih su hibridni bez priključka (49 odsto), dok je otprilike četvrtina električnih (27 odsto) ili priključnih hibridnih (24 odsto).

Od 892 hiljade uvezenih električnih i hibridnih električnih automobila, polovina je hibrid bez priključaka (50 odsto), trećina električnih (34 odsto), a plug-in hibridi čine preostali udeo (16 odsto).

EU: Izvoz električnih i hibridnih automobila zabeležio petostruki rast 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Najnoviji trendovi u trgovini automobilima

Uprkos opštem smanjenju trgovine nakon restriktivnih mera preduzetih kao odgovor na izbijanje virusa korona, izvoz i uvoz Evropske unije električnih i hibridnih električnih automobila u EU nastavio je postepeno da se povećava.

U poređenju sa 2017. godinom, izvoz električnih i hibridnih električnih automobila van EU zabeležio je gotovo petostruki rast (sa 150 hiljada izvezenih automobila u 2017. na 725 hiljada u 2020. godini), dok je uvoz van EU gotovo utrostručen (sa 301 hiljadom uvezenih automobila u 2017. na 892 hiljade u 2020. godini).

EU: Izvoz električnih i hibridnih automobila zabeležio petostruki rast 3
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Polovina električnih i hibridnih električnih automobila uvezena iz Japana i SAD

U 2020. godini glavna odredišta za izvoz električnih i hibridnih električnih automobila u EU bila su Ujedinjeno Kraljevstvo (sa 39 odsto izvezenih automobila), zatim Sjedinjene Američke Države (16 odsto), Norveška (10 odsto) i Kina (devet odsto) .

Gotovo polovina uvoza električnih i hibridnih električnih automobila u EU je došla iz Japana i Sjedinjenih Američkih Država (svaki čini 23 odsto uvezenih automobila), zatim Južne Koreje (15 odsto), Ujedinjenog Kraljevstva (14 odsto), Turske (10 odsto) i Kine (devet odsto).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EU: Izvoz električnih i hibridnih automobila zabeležio petostruki rast”

  1. Kod nas se elektricni automobili slabo kupuju, u nas cveta sverc-komerc polovnjaka sa zapada.Drzava bi trebala nesta da uradi po ovom pitanju dok ne bude kasno i postanemo otpad polovnjaka.Treba podrzati taksiste i rent a car agencije omoguciti im povoljne kredite za kupovinu elektricnih automobila.Gde god da odes u UniRent Menadzer rent a car,Autorentdoo,MMS rent a car tesko da nadjes da iznajmis elektrovozilo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.