Foto: EPA/JORGE ABREGO

Povrede u saobraćaju zauzimaju osmo mesto među svim uzrocima prevremenog umiranja, dok su kod dece uzrasta 5-14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta 15-29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta.

Shodno tome, među mnogobrojnim aktivnostima namenjenim poboljšanju bezbednosti i smanjenju broja nastradalih u saobraćaju, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija donela je odluku o održavanju Globalnih nedelja bezbednosti na putevima u cilju skretanja pažnje stručne i opšte javnosti na različite faktore i aktivnosti koji mogu doprineti smanjenju broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

Globalne nedelje obeležavaju se svake druge godine sa fokusom na različite teme iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Ove godine će, u skladu sa najnovijom Rezolucijom Generalne skupštine Ujediljenih nacija, u periodu od 6. do 12. maja 2019. godine, u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija biti obeležena Peta globalna UN nedelja bezbednosti na putevima pod temom „Liderstvo za bezbednost na putevima“ i sloganom „SPASIMO ŽIVOTE # PROGOVORIMO“ („SAVE LIVES # SPEAK UP“).

U našoj zemlji, kao i u većini drugih zemalja u svetu, povrede u saobraćaju i dalje predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Samo u toku 2017. godine, u saobraćajnim nezgodama 579 lica je izgubilo život, dok je 21.277 povređeno, od čega svako šesto lice teže.

Među decom uzrasta do 14 godina, 17 ih je poginulo, a 1.501 povređeno na srpskim putevima u 2017. godini. Svaki treći smrtni ishod dece predškolskog (1-6 godina) i svaki drugi smrtni ishod dece školskog uzrasta (7-19 godina) nastaje usled posledica saobraćajnog traumatizma.

Tekst preuzet sa portala Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Povezani tekstovi